31 Μαρτίου 2019 at 22:05

Παροιμίες για τον Απρίλιο

από

Παροιμίες για τον Απρίλιο

Η λέξη Απρίλιος ετυμολογείται από το λατινικό Aprillis και το ρήμα aperire, που σημαίνει «ανοίγω». Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός «ανοίγει» και έρχεται η Άνοιξη· ο Απρίλιος μέχρι την εποχή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ιουλίου Καίσαρα περιελάμβανε 29 ημέρες και από τότε 30. Ο Απρίλης λέγεται και «Λαμπριάτης», λόγω της Λαμπρής. Ο Απρίλιος και ο Μάιος αναφέρονται και ως «Απριλομάης»:

«Να μη ζηλέψεις γυναίκα τη Λαμπρή και τον Απριλομάη φοράδα.»

Βρίσκουμε ακόμη τη σύνθετη λέξη «Μαγιάπριλο»:

«Των καλών ναυτών τα ταίρια, το Μαγιάπριλο χηρεύουν.»

ARKAS -The Original Page
ARKAS -The Original Page

Αλλού ο Απρίλης λέγεται και «Γρίλης», δηλαδή γκρινιάρης, ίσως επειδή στον μήνα αυτόν τελείωναν τα αποθέματα της προηγούμενης συγκομιδής και δημιουργούνταν οικογενειακές γκρίνιες. Αποκαλείται και τιναχτοκοφινίδης επειδή τινάζουν τα παλιά κοφίνια για να τα καθαρίσουν: «Απρίλης γρίλης, τιναχτοκοφινίδης.» Αναφέρεται, επίσης, και ως «Αϊ-γεωργίτης» λόγω της εορτής του Αγίου Γεωργίου στις 23 του μήνα.

Άλλες παροιμίες για τον Απρίλιο είναι οι επόμενες:

«Αν βρέξει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Απρίλης πέντε δέκα, να ιδείς το κοντοκρίθαρο πως στρίβει το μουστάκι, να ιδεις και τις αρχόντισσες πώς ψιλοκρισαρίζουν, να ιδείς και τη φτωχολογιά πώς ψιλοκοσκινάει.», «Μάρτη βροχερέ κι Απρίλη χιονερέ.», «Ο Μάης έχει τ’ όνομα κι ο Απρίλης τα λουλούδια.», «Σαν ρίξει ο Μάρτης μια βροχή κι Απρίλης άλλη μία, να δεις κουλούρες στρογγυλές και πίττες σαν αλώνι.», «Απρίλης έχει τα χάδια κι ο Μάρτης τα δαυλιά.», «Όλο το Μάρτη φύλαε, ως τις δέκα τ’ Απρίλη.», 

«Απρίλης – Μάης! Κοντά είν’ το θέρος.», «Βάλτ’ εργάτες τον Απρίλη κι ας ψυλλίζονται.», «Η βροχή τ’ Απριλομάρτη, μόνο τους ψαράδες βλάπτει.», «Ο Απρίλης έχει τη δροσιά κι ο Μάης τα κεράσια.», «Στου Απριλιού τις δώδεκα ζεσταίνεται ο καιρός.», «Τον Απρίλη και το Μάη, έπαιρνε ακαμάτη εργάτη.», «Ως τ’ Απριλιού τις δεκαοχτώ, να ‘χεις το μάτι ανοιχτό.»

«Στου Απριλιού τις δεκαοχτώ, πέρδικα ψόφησε στ´ αυγό.» (Επειδή μήνας αυτός μπορεί να έχει πολύ κρύο μέχρι τα μέσα του.)

«Απρίλης, Μάης, κουκιά μεστωμένα.», «Να βρέξ’ Απρίλης δώδεκα κι ο Μάης μια και φίνα.», «Αν βρέξει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνον το ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα.», «Ο Απρίλης με τα λούλουδα και ο Μάης με τα ρόδα.», «Κάθε σταλαματιά νερό τ’ Απρίλη είναι ένα βαρέλι λάδι.», και «Του Απρίλη η βροχή κάθε στάλα και φλουρί.»

Δ.Τ.

Περισσότερες παροιμίες και παροιμιώδεις φράσεις μπορείτε να βρείτε στο αρχείο μας ΕΔΩ.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ομάδα του facebook Παροιμίες & γνωμικά.

Αν θέλετε να γίνετε μέλη της ομάδας, επισκεφτείτε τη διεύθυνση: https://www.facebook.com/groups/2285257741730850/

(Εμφανιστηκε 1.586 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Εγγραφή  
Ενημέρωση όταν