6 Φεβρουαρίου 2019 at 21:49

Μιχάλης Μπλέτσας: Το Facebook στις Συµπληγάδες

από

Το Facebook στις Συµπληγάδες 

Γράφει ο Μιχάλης Μπλέτσας

Το 2018 δεν ήταν μια καλή χρονιά για το Facebook. Διάφορα σκάνδαλα παρενεργειών της χρήσης του, με πιο επιφανές αυτό της Cambridge Analytica, η επιβράδυνση της ανάπτυξης της κερδοφορίας του, η πτώση της χρηματιστηριακής αξίας του και η εντεινόμενη διερεύνηση των δραστηριοτήτων του από κυβερνήσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κυριάρχησαν στη δημοσιότητα. Το µεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο θα καταγράψει παρ’ ολ’ αυτά κέρδη 20 δισ. δολαρίων φέτος, με σχεδόν όλα τα έσοδά του να προέρχονται από την πώληση διαφημίσεων. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ξεκινώντας το 2004 με έναν ιστότοπο αξιολόγησης των συμφοιτητριών του στο Harvard, έφτιαξε μια παγκόσμια πλατφόρμα που επιτρέπει στους διαφημιστές να στοχεύουν τα μηνύματά τους με ακρίβεια πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Το Facebook είναι εξαιρετικά εθιστικό. Οι χρήστες του το επισκέπτονται συχνά και για αρκετό χρόνο. Το χρονολόγιό του είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να αυξάνει την ελκυστικότητα του μέσου, παρέχοντας πληροφορία σε μικρές, εύπεπτες και εθιστικές μερίδες που στοχεύουν κυρίως στην έκκριση ντοπαμίνης. Όλες οι πληροφορίες που προέρχονται από τους χρήστες αποθηκεύονται, ταξινομούνται και αναλύονται με κύριο στόχο την κατηγοριοποίηση των χρηστών και την αξιολόγηση της δεκτικότητάς τους στα μηνύματα των διαφημιζομένων. Το Facebook έχει τελειοποιήσει την εκμετάλλευση του socialgraph των χρηστών του για την καταγραφή του χαρακτήρα τους κατά τρόπο πολύ πιο λεπτομερή και ακριβή από τους ανταγωνιστές του, κυρίως γιατί χρησιμοποιεί και δεδομένα από τους διαδικτυακούς «φίλους» του κάθε χρήστη.

Το Facebook είναι εξαιρετικά εθιστικό. Οι χρήστες του το επισκέπτονται συχνά και για αρκετό χρόνο.
Το Facebook είναι εξαιρετικά εθιστικό. Οι χρήστες του το επισκέπτονται συχνά και για αρκετό χρόνο.

Όταν ήδη έχεις το 60% του συνολικού αριθμού των χρηστών του διαδικτύου στο δίκτυό σου, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης είναι αναπόφευκτη – κάτι που γνώριζαν οι μεγάλοι επενδυτές. Πολύ πιο ενδιαφέρον έχουν οι αποκαλύψεις για τις διαρροές προσωπικών δεδομένων, τη χρήση του Facebook ως πολιτικού όπλου από τη Ρωσία, αλλά κυρίως για την αντίδραση του ηγετικού διδύμου σε όλα αυτά.

Η χρήση προσωπικών δεδομένων από την Cambridge Analytica για τη στοχευμένη διάδοση πολιτικών μηνυμάτων ήταν το σκάνδαλο της χρονιάς. Μόνο που τα δεδομένα δεν κλάπηκαν, αλλά χρησιμοποιήθηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα χρησιμοποιεί σήμερα, απόλυτα νόμιμα, το Facebook. Η αντίδραση νομοθετών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού στη συγκεκριμένη υπόθεση δείχνει πρωτίστως πόσο λίγο καταλαβαίνουν την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και τις παρενέργειες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η χρήση του Facebook από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να παρέμβουν στην αμερικανική πολιτική ήταν γνωστή στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πολύ πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, κατά τις οποίες η δραστηριότητά τους εντάθηκε με την έντονη υποστήριξη της υποψηφιότητας Τραμπ. Αμέσως μετά τις εκλογές, ο πρόεδρος Ομπάμα, στο περιθώριο συνόδου κορυφής στη Λίμα του Περού, ενημέρωσε τον Ζάκερμπεργκ για την έκταση της ρωσικής δραστηριότητας και την άμεση ανάγκη δράσης από το Facebook. Ο Ζάκερμπεργκ βρήκε τους φόβους του Ομπάμα υπερβολικούς και απέρριψε το ενδεχόμενο να είχε το Facebook σημαντική συμβολή στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι υπεύθυνοι ασφαλείας της εταιρείας είχαν ήδη εντοπίσει τις ρωσικές προσπάθειες από την προηγούμενη άνοιξη και οι έρευνές τους αποκάλυψαν ότι το εύρος της ρωσικής δραστηριότητας ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές τους εκτιμήσεις. O Άλεξ Στάμος, υπεύθυνος ασφαλείας στο Facebook, είχε ήδη ενημερώσει τον επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών για τα ευρήματα της ομάδας του. Ο Στάμος, θορυβημένος από τη στάση του Ζάκερμπεργκ σχετικά με τις προειδοποιήσεις του Ομπάμα, που έδειχνε ότι δεν ήταν ενημερωμένος για τα ευρήματα της ομάδας του, ζήτησε να ενημερώσει προσωπικά την ηγετική ομάδα του Facebook.

Η αντίδραση της Σέριλ Σάντμπεργκ, αδιαμφισβήτητου Νο 2 της εταιρείας, σε αυτή την ενημέρωση ήταν να ξεσπάσει κατά του Στάμος, κατηγορώντας τον ότι εξέθετε νομικά την εταιρεία (ο Στάμος πρόσφατα παραιτήθηκε από το Facebook).

Στη συνέχεια, ενώ ο Ζάκερμπεργκ άλλαξε δημόσια στάση και επικεντρώθηκε σε μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων και υποσχέσεων να θέσει υπό έλεγχο την παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα του, στο παρασκήνιο η Σάντμπεργκ πέρασε στην αντεπίθεση. Η αναφορά της ομάδας ασφαλείας του Facebook για τη ρωσική δραστηριότητα «λειάνθηκε» με την αφαίρεση πολλών από τα ευρήματα πριν από τη δημοσίευσή της. Το Facebook προσέλαβε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων της Ουάσιγκτον, γνωστή κυρίως για τη δουλειά της με Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, η οποία άρχισε να διασπείρει ψευδείς φήμες για τους ανταγωνιστές του Facebook, έτσι ώστε να στρέψει αλλού την προσοχή του Κογκρέσου. Όταν ο Τζωρτζ Σόρος, αγαπημένος στόχος των απανταχού εθνολαϊκιστών, επέκρινε δημόσια το Facebook, η Σάντμπεργκ διέταξε τη διερεύνηση των δραστηριοτήτων του για πιθανά στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του. Παρ’ όλα αυτά, το Facebook αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι 126 εκατομμύρια χρήστες του είδαν τις ρωσικής προέλευσης πολιτικές διαφημίσεις. Αναμφίβολα η εταιρεία κάνει πλέον σοβαρές προσπάθειες για τον περιορισμό της διακίνησης προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι έχει πέσει θύμα της ίδιας της επιτυχίας της. Δεν είναι η μόνη τέτοια περίπτωση: η σκιώδης Palantir του Πίτερ Τίελ, περιστασιακού μέντορα του Ζάκερμπεργκ, είναι άλλο ένα παράδειγμα που δείχνει ότι ένα από τα βασικά επιχειρηματικά μοντέλα του διαδικτύου, το διαφημιστικό, είναι και η πηγή των πιο σημαντικών αρνητικών παρενεργειών του.

*Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι διευθυντής στο Media Lab του MIT.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

Δείτε ακόμη:

 • Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάϊκος - Ο Ντάνιελ Γκίλμπερτ με τη συνεργάτιδα μας, Ασπασία Δασκαλοπούλου.15 Οκτωβρίου 2014 Πώς μετριέται η ευτυχία; (0)
  Δεν υπάρχει μυστικό ευτυχίας, όπως δεν υπάρχει και το μυστικό του αδυνατίσματος. Τρως λιγότερο και ασκείσαι περισσότερο. Ετσι και με την ευτυχία, δεν υπάρχουν πράγματα που ξαφνικά σε […]
 • Στο αρχείο υπάρχουν φωτογραφίες της δεκαετίας του 1920-1930 απο τα χωριά Βωβούσα, Δίστρατο, Κεφαλόβρυσο, Λάιστα Ζαγορίου, Λαχανόκαστρο, Μαλακάσι, Μέτσοβο, Σαμαρίνα, Σμίξη, Φούρκα και τη Βέροια.5 Απριλίου 2014 Φωτογραφικό αρχείο της Margaret Hasluck (0)
  Φωτογραφικό αρχείο της Margaret Hasluck H Margaret Masson Hardie Hasluck, (1885 - 1948), ήταν σκωτσέζα γεωγράφος, γλωσσολόγος, αρχαιολόγος και μελετητής. Αποφοίτησε από το […]
 • 30 Αυγούστου 2014 Διδακτική ιστορίας : H αισθητική εμπειρία ως μέσο κριτικού στοχασμού των εκπαιδευτικών (0)
  Έρευνα που εκπονήθηκε (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2004) αναφορικά με τη διδασκαλία της Ιστορίας στο Λύκειο κατέδειξε αδυναμίες στην ορθή και αποτελεσματική διδασκαλία του εν λόγω […]
 • Στο Χάρβαρντ το ξέρουν ότι θα μιλήσει ο Γεωργιάδης;13 Φεβρουαρίου 2014 Στο Χάρβαρντ το ξέρουν ότι θα μιλήσει ο Γεωργιάδης; (0)
  Το πιο ενδιαφέρον πάντως είναι ότι με μια πρόχειρη ματιά στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Harvard δεν αναφέρεται πουθενά η ομιλία […]
 • Το Άκου! είναι ένα παιχνίδι με κάρτες, του Λευτέρη Παπαθανάση (boban) βασισμένο σε στίχους του Β.Β. Μαγιακόφσκι.9 Απριλίου 2013 Άκου! (0)
  Το Άκου! είναι ένα παιχνίδι με κάρτες, του Λευτέρη Παπαθανάση (boban) βασισμένο σε στίχους του Β.Β. Μαγιακόφσκι. Kυκλοφορεί από τις βορειοδυτικές εκδόσεις. Περισσότερα μπορείτε να δείτε […]
 • Το πείραμα απέδειξε πως τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά και μέσω ενός κοινωνικού δικτύου, ακόμη και χωρίς άμεση επαφή με κάποιον, απλά διαβάζοντας μερικές λέξεις του σε μία οθόνη.22 Ιουλίου 2014 Το Facebook πραγματοποίησε ψυχολογικό πείραμα σε 700.000 χρήστες εν αγνοία τους! (0)
  Όπως αποκαλύπτεται τώρα σε paper που μόλις είδε το φως της δημοσιότητας, τον Ιανουάριο του 2012, το Facebook είχε υποβάλλει περίπου 700.000 χρήστες του σε ένα ιδιαίτερο ψυχολογικό πείραμα, […]
 • Η παραλία της Θεσσαλονίκης το 19176 Απριλίου 2014 Η μεταμόρφωση μιας πόλης – Παλιές φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη (0)
  Η μεταμόρφωση μιας πόλης - Παλιές φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη Η Ομάδα 'Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης' στο Facebook (https://www.facebook.com/groups/oldth...) […]
 • Ο Κάφκα κατατάσσεται στους κορυφαίους λογοτέχνες του 20ου αιώνα και η «Μεταμόρφωση», μαζί με τη «Δίκη» αποτελούν όχι μόνο τα πιο γνωστά, αλλά και τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της καφκικής σκέψης.8 Απριλίου 2013 Ο Φραντς Κάφκα και οι μεταμορφώσεις (0)
  Όμως ο Κάφκα δεν σταματά στην οπτική του μεταμορφωμένου υποκειμένου, αλλά συνεχίζει περικλείοντας όλες τις οπτικές. Ο πατέρας τον τρομάζει ουρλιάζοντας και τον τραυματίζει πετώντας του […]
 • O Φραντς Κάφκα (Franz Kafka, 3 Ιουλίου 1883 - 3 Ιουνίου 1924) ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Εβραϊκής καταγωγής, έζησε στη σημερινή Τσεχία και έγραψε όλα τα βιβλία του στη γερμανική γλώσσα.5 Απριλίου 2013 Από τη «Δίκη» του Κάφκα στο σήμερα (5)
  Από τη «Δίκη» του Κάφκα στο σήμερα Γράφει ο Θανάσης Μπαντές Η «Δίκη» του Κάφκα είναι ίσως το βαθύτερο πολιτικό μυθιστόρημα της παγκόσμιας λογοτεχνικής παραγωγής. Ο Κ. κατηγορείται […]
 • Σκίτσο του Στάθη από το enikos.gr16 Σεπτεμβρίου 2013 Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν; Στο «σφαγείο» είκοσι χιλιάδες εκπαιδευτικοί (0)
  Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν; Στο «σφαγείο» είκοσι χιλιάδες εκπαιδευτικοί  Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για δραστική μείωση των εκπαιδευτικών μέχρι το 2015 με βασικό κριτήριο το […]
 • Νάρκισσος28 Απριλίου 2013 «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» (0)
  «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» Όταν η «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι, ο Ιγκορ Στραβίνσκι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει έξαλλος το Theatre des Champses - […]
 • Ο Καραγκιόζης φούρναρης31 Μαρτίου 2014 Ιστορίες της χόβολης: το (χάσικο) ψωμί (0)
  Ιστορίες της χόβολης: το (χάσικο) ψωμί Επιμέλεια : Στάθης Δημητρακός* Φούρναρης είναι ο αρτοποιός, ο ψωμάς, ο παρασκευαστής, ο ψήστης και πωλητής ψωμιού. To ψωμί είναι ζυμάρι από […]
 • Ψυχολογία ηπειρώτη επιτηρητή23 Μαΐου 2013 Ψυχολογία ηπειρώτη επιτηρητή (0)
  Ψυχολογία ηπειρώτη επιτηρητή Γράφει ο Λευτέρης Παπαθανάσης* Πρωί εξετάσεων, αυτής της θεσμοθετημένης ταλαιπωρίας των εφήβων, που η νεοελληνική κοινωνία όρισε ως τελετουργικό μύησης […]
 • Ζάρια17 Ιουνίου 2013 Τα σύμβολα στα ζάρια (0)
  Τα σύμβολα στα ζάρια Του Νίκου Ξυδάκη* Την Τετάρτη η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, ηλικίας 75 ετών, ήταν τρεις μαύρες οθόνες στην τηλεόραση και βουβές […]
 • «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος»12 Απριλίου 2014 Το μαγικό λεξάρι του Χάρι Πόττερ (0)
  ο 1997 η J.K.Rowling κάνει το ντεμπούτο της με το πρώτο βιβλίο, «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος». Από την πρώτη στιγμή η Rowling γνώρισε την επιτυχία και μάγεψε 20 εκατομμύρια […]
 • Εκδρομή του σχολείου της Alliance Israelite Universelle στη λίμνη Ιωννίνων, αρχές του 20ου αιώνα16 Σεπτεμβρίου 2014 Ο άγνωστος Γιωσέφ Ελιγιά (0)
  Η εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων άκμασε στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η πόλη βρισκόταν υπό την εξουσία του Αλή Πασά (1788-1822). Πολλά μέλη της κοινότητας εργάστηκαν στον διοικητικό […]
 • Στα 1890 οι Η.Π.Α. θεσπίζουν τον πρώτο περιοριστικό των Τραστ νόμο ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθιερώνονται αντίστοιχοι νόμοι περί ανταγωνισμού. Στα 1898 μάλιστα εγκαινιάζεται η περίοδος του trust-busting στις Η.Π.Α. σε μια προσπάθεια να απελευθερωθεί η αγορά από τον εναγκαλισμό των υπερ-εταιρειών.10 Μαρτίου 2013 Τραστ «Too big to fail»… (0)
  Όσο δε ο αυτοματισμός και η ρομποτική θα εδραιώνονται περισσότερο στις γραμμές παραγωγής, τόσο ο προβληματισμός τελικά θα σχετίζεται με τον τρόπο διανομής του παραγόμενου πλούτου και όχι […]
 • «Η μετανάστευση και η φτώχεια είναι αδιαμφισβήτητα οι δύο πιο επώδυνες συνέπειες που βιώνει μια κοινωνία σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης»2 Ιουλίου 2016 Το τρίτο μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων (0)
  Στο διάστημα των τελευταίων 100 ετών, η χώρα έχει γνωρίσει άλλες δύο ίδιες φάσεις και από τη συγκριτική μελέτη τους προκύπτουν τρία βασικά χαρακτηριστικά. Και οι τρεις α) έχουν μεγάλη […]

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.