10 Ιανουαρίου 2019 at 14:09

Ιερισσός: Ψηφίδες από το βυζαντινό παρελθόν της

από

     Ιερισσός: Ψηφίδες από το βυζαντινό παρελθόν της

Κείμενο: Αικατερίνη Τσανανά

 Οι ανασκαφικές έρευνες των τελευταίων 30 ετών στην περιοχή της Ιερισσού με ζητούμενο την βυζαντινή πόλη υπήρξαν λιγοστές, με αποσπασματικά ευρήματα. Αντίθετα, οι πληροφορίες για τη μεσαιωνική Ιερισσό αφθονούν στα έγγραφα του Αγίου Όρους.

      Λίγο πριν το 883 ιδρύθηκε στην περιοχή η μεγάλη και βασιλική μονή του Ιωάννη Προδρόμου από τον Ιωάννη Κολοβό, συνασκητή του Αγίου Ευθυμίου του Νέου. Η μονή κυριάρχησε στην περιοχή ως η σημαντικότερη μέχρι την ίδρυση της Μεγίστης Λαύρας το 963. Στα τέλη του 10ου αι. παρήκμασε και έγινε μετόχι της Μονής Ιβήρων το έτος 979/980. Η θέση της δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

 Οι ανασκαφές στην ανατολική επέκταση της Ιερισσού: 1. Παλαιοχριστιανική βασιλική και μεσαιωνικό νεκροταφείο. 2. Η δεύτερη βασιλική και μεσοβυζαντινό κτιριακό συγκρότημα. 3,4,5,6 οικίες με αποθήκες και εργαστήρια (10ος-12ος αι.)

Οι ανασκαφές στην ανατολική επέκταση της Ιερισσού: 1. Παλαιοχριστιανική βασιλική και μεσαιωνικό νεκροταφείο. 2. Η δεύτερη βασιλική και μεσοβυζαντινό κτιριακό συγκρότημα. 3,4,5,6 οικίες με αποθήκες και εργαστήρια (10ος-12ος αι.)

 

Το 883 αναφέρεται για πρώτη φορά η «ενορία του Ερισσού», στο σιγίλλιο του Βασιλείου Α΄ το οποίο εκδόθηκε για την αναγνώριση της Αθωνικής κοινότητας και τη διασφάλισή της από τους έξω παράγοντες (λαϊκούς βοσκούς ή γεωργούς και κρατικούς υπαλλήλους, π.χ. φοροεισπράκτορες).

Τα πρώτα χρόνια του 10ου αι. οι γαίες της περιοχής Ιερισσού αναφέρονται ως «κλασματικές», εγκαταλειμμένες δηλαδή για διάστημα μεγαλύτερο των 30 χρόνων από τους ιδιοκτήτες τους, ανήκουσες άρα στο δημόσιο προς διάθεσή τους, γεγονός που δείχνει τη δημογραφική κάμψη της περιοχής το β΄ μισό του 9ου και τις αρχές του 10ου αι. Το πρώτο τέταρτο του 10ου αι. η μονή του Κολοβού πέτυχε να της παραχωρηθούν μεγάλες δημόσιες εκτάσεις στην περιοχή.

 Άποψη των ανασκαφών από ανατολικά.
Άποψη των ανασκαφών από ανατολικά.

Από το β΄ τέταρτο του 10ου αιώνα όμως και μετά η Ιερισσός εμφανίζεται ως μια συγκροτημένη και διεκδικούσα τα δίκαιά της κοινότητα έναντι των Αθωνιτών. Με μια σειρά πράξεων και υπομνημάτων του 10ου αι. διευθετήθηκαν θέματα καθορισμού και εκμετάλλευσης των ιδιοκτησιών της κοινότητας στην περιοχή. Προς τα τέλη του αιώνα ιδρύθηκε η επισκοπή Ιερισσού. Η επίσημη ένταξή της στους επισκοπικούς καταλόγους έγινε μόλις τον 11ο αι..

Το «θεόσωστο κάστρο της Ιερισσού» ευημερούσε σύμφωνα με τις πηγές ως τις αρχές του 12ου αι.  Οι ανασκαφές: 1) Ο.Τ.32 οικ.3β, 2) Ο.Τ.27 οικ.25, 3) Ο.Τ.27 οικ.11γ 4) Ο.Τ.28 οικ.12
Το «θεόσωστο κάστρο της Ιερισσού» ευημερούσε σύμφωνα με τις πηγές ως τις αρχές του 12ου αι.
 Οι ανασκαφές: 1) Ο.Τ.32 οικ.3β, 2) Ο.Τ.27 οικ.25, 3) Ο.Τ.27 οικ.11γ 4) Ο.Τ.28 οικ.12

            Στο χώρο της αρχαίας Ακάνθου, όπου τοποθετείται και το μεσαιωνικό κάστρο της Ιερισσού, διενεργήθηκε συστηματική ανασκαφική έρευνα τα έτη 1993 έως 1995 στα ερείπια του ναού της Παναγίας, ο οποίος καταστράφηκε στο σεισμό του 1932 μαζί με τον οικισμό της Ιερισσού. Λείψανα οχύρωσης σώζονται στην περιοχή γύρω από το ναό, καθώς και στο επίπεδο θεμελίωσής του στη νότια και δυτική πλευρά. Η έρευνα έδειξε ότι ο ναός θεμελιώθηκε πιθανόν στα τέλη του 14ου αι., καταστράφηκε από φωτιά στα τέλη του 15ου και στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε και λειτούργησε σχεδόν αδιάλειπτα ως το 1932. Άλλη ανασκαφή στην περιοχή του βυζαντινού κάστρου δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

 Ευρήματα 11ου αι. από οικίες: 1. πολύχρωμη εφυαλωμένη κεραμική 2. ζωόμορφη κλειδαριά κιβωτιδίου. 3. πόρπη με παράσταση πήγασου.

Ευρήματα 11ου αι. από οικίες: 1. πολύχρωμη εφυαλωμένη κεραμική 2. ζωόμορφη κλειδαριά κιβωτιδίου. 3. πόρπη με παράσταση πήγασου.

            Η αρχαιολογική έρευνα στο σημερινό οικισμό της Ιερισσού έδωσε μέχρι στιγμής τα εξής στοιχεία:

            Το έτος 2000 εντοπίστηκε κόγχη βασιλικής, η οποία ανασκάφηκε τα έτη 2006 και 2007 από τον Ι.Α.Παπάγγελο. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με αίθριο και προσκτίσματα, ιδιαίτερα λιθολογημένη κατά τους μεσοβυζαντινούς χρόνους, οπότε στα ερείπια της ιδρύθηκε το νεκροταφείο του οικισμού. Σύμφωνα με νομισματικές μαρτυρίες η βασιλική ήταν σε λειτουργία τον 4ο και 5ο αι. μ.Χ. και καταστράφηκε στα χρόνια του Ιουστινιανού.

            Κατά την έρευνα της βασιλικής και γύρω από αυτήν αποκαλύφθηκε μεγάλο τμήμα του μεσοβυζαντινού νεκροταφείου της Ιερισσού, οι κάτοικοι της οποίας φαίνεται πως αξιοποίησαν τον ιερό ερειπωμένο χώρο και το οικοδομικό του υλικό για να κατασκευάσουν τους τάφους τους. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί στο χώρο της βασιλικής και σε τέσσερα γειτονικά οικόπεδα 282 τάφοι, ενώ άλλοι 53 εντοπίστηκαν και αναμένουν την έρευνα. Η διάρκεια χρήσης του νεκροταφείου προσδιορίζεται μεταξύ του 10ου και του 12ου αι.

 Μολυβδόβουλλο του κριτή Σαμωνά. 927 μ.Χ.

Μολυβδόβουλλο του κριτή Σαμωνά. 927 μ.Χ.

     Σε ανασκαφές πέντε μόνο οικοπέδων στην ανατολική επέκταση της Ιερισσού, από το έτος 2009 έως 2013 διαπιστώθηκε ότι από τα μέσα του 10ου αι. ως τον ύστερο 11ο κατασκευάστηκαν κατοικίες, αποθηκευτικοί χώροι και εργαστήρια εκτός του κάστρου, κοντά στο λιμάνι της πόλης. Οι κάτοικοί τους ασχολούνταν με βιοτεχνικές και εμπορικές δραστηριότητες και είχαν συγκεντρωμένο πλούτο. Από τις πηγές γνωρίζουμε ότι αυτή την εποχή υπήρχαν στο κάστρο της Ιερισσού μικροί και μεγάλοι ιδιοκτήτες γης, σπιτιών και εργαστηρίων, οι οποίοι σε αρκετές πράξεις υπογράφουν ως «οικήτορες» ή «οικοδεσπότες». Ανάμεσα στα άφθονα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που συλλέχθηκαν στις έρευνες, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες εφυαλωμένης κεραμικής, κυρίως από λευκό πηλό. Σε εποχές που η εφυαλωμένη κεραμική δεν αποτελεί αντικείμενο μαζικής παραγωγής και μόνο σπάνια και σε μικρές ποσότητες εντοπίζεται σε ανασκαφές αστικών σπιτιών, η παρουσία της σε οικήματα κοινότητας απομονωμένης από τα μεγάλα κέντρα της εποχής είναι ενδεικτική ευημερίας και πλούτου.

Σε μία τέτοια οικία, στα στρώματα του β΄ μισού του 10ου αι. εντοπίστηκαν εξαρτήματα ζυγών, λεπτά εργαλεία, σταθμία, κοσμήματα και συγκεντρώσεις χάλκινων και μολύβδινων αντικειμένων διαφορετικών εποχών προς ανακύκλωση σε παρακείμενη μικρή εγκατάσταση επεξεργασίας μετάλλων. Προφανώς οι χρήστες του χώρου ασχολούνταν με την χρυσοχοΐα. Στο ίδιο οίκημα βρέθηκε και μολυβδόβουλλο του Σαμωνά, βασιλικού πρωτοσπαθαρίου και κριτή Θεσσαλονίκης, το οποίο προέρχεται από κοινό βουλωτήριο με μολυβδόβουλο που σφραγίζει έγγραφο του 927, του αρχείου της Μονής Ιβήρων. Με το έγγραφο αυτό διευθετείται οικονομική διαφορά της Μονής Κολοβού και της κοινότητας Ιερισσού για έκταση 2000 μοδίων στην περιοχή. Πιθανολογούμε λοιπόν ότι το δεύτερο μολυβδόβουλλο σφράγιζε το δεύτερο αντίγραφο του εγγράφου, που φυλούσε η κοινότητα της Ιερισσού για την υπόθεσή της. Η ύπαρξη του στην οικία αυτή είναι μια ένδειξη ότι ο κάτοικός της ήταν διοικητικός παράγων της Ιερισσού.

   Σε όλα τα ανασκαμμένα οικιστικά συγκροτήματα, από τα στρώματα του τέλους του 11ου αι., συγκεντρώθηκαν πάνω από χίλια θραύσματα γυάλινων βραχιολιών, χωρίς αντίστοιχες ενδείξεις επεξεργασίας γυαλιού. Υποθέτουμε ότι πρόκειται για εμπορική δραστηριότητα, που σχετίζεται με εισαγωγές προϊόντων από το λιμάνι της Ιερισσού και περαιτέρω διακίνησής τους. Στα ίδια στρώματα εντοπίστηκαν και ράβδοι κεραμικών κλιβάνων με ίχνη εφυάλωσης και ένα μόνο υπόλειμμα τέτοιου κλιβάνου. Από τις αρχές του 12ου αι. τα συγκροτήματα αυτά εγκαταλείπονται σταδιακά και οι κάτοικοι επιστρέφουν στην ασφάλεια του κάστρου, ενώ φαίνεται να εξακολουθεί στην περιοχή η παραγωγή κεραμικών ως τις αρχές του 13ου αι. Προϊόντα αυτής της περιόδου-μεγάλες κούπες με γραπτή εγχάρακτη διακόσμηση- εντοπίστηκαν στην ανατολική ακτή της Χαλκιδικής, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

 Θραύσματα από γυάλινα βραχιόλια. 10ος-12ος αι.

Θραύσματα από γυάλινα βραχιόλια. 10ος-12ος αι.

Σε οικόπεδο στις υπώρειες του κάστρου εντοπίστηκε δεύτερη παλαιοχριστιανική βασιλική, η οποία λειτούργησε παράλληλα με την πρώτη. Στα ερείπια της εντοπίστηκε επίσης οργανωμένο μεσοβυζαντινό νεκροταφείο, με πυκνή διάταξη κιβωτιόσχημων ακτέριστων ταφών με πολλαπλές ανακομιδές. Αυτό φαίνεται να υπήρξε και το αρχικό νεκροταφείο της Ιερισσού. Στα μέσα του 10ου αι. το νεκροταφείο αυτό έπαψε να λειτουργεί και καλύφθηκε κάτω από αύλειο χώρο συγκροτήματος που οικοδομήθηκε δυτικά του. Προφανώς την ίδια εποχή άρχισε η λειτουργία του νεκροταφείου στην άλλη βασιλική, 350μ. περίπου δυτικότερα. Το συγκρότημα, με πλήθος επεμβάσεων διατηρήθηκε ως τις αρχές του 12ου αι. οπότε και εγκαταλείφθηκε και ο χώρος χρησιμοποιήθηκε εκ νέου ως νεκροταφείο. Φαίνεται ότι με την σταδιακή εγκατάλειψη της εκτός του κάστρου περιοχής τον 12ο αι. οι κάτοικοι ξαναχρησιμοποίησαν το παλιό και πιο κοντινό στον οικισμό νεκροταφείο, μάλλον παράλληλα και με την χρήση του νεότερου.

Όσον αφορά το συγκρότημα που λειτούργησε στον καθαγιασμένο χώρο μεταξύ του 10ου και 12ου αι., έχουμε ενδείξεις ότι δεν επρόκειτο για απλή κατοικία. Μεταξύ των άφθονων πολυτελών αντικειμένων οικιακής χρήσης εντοπίστηκαν οστέινες και χάλκινες γραφίδες, κλειδαριά κιβωτιδίου, κλείστρα χειρογράφων και τρία μολυβδόβουλλα. Προφανώς υπήρξε ενδιαίτημα αξιωματούχων του κράτους ή της εκκλησίας.

Εφυαλωμένη κούπα από εργαστήριο της Ιερισσού 12ος αι. Βρέθηκε στη μονή Ζυγού στην Ουρανούπολη.
Εφυαλωμένη κούπα από εργαστήριο της Ιερισσού 12ος αι. Βρέθηκε στη μονή Ζυγού στην Ουρανούπολη.

    Συνοψίζοντας τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τη βυζαντινή Ιερισσό καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα:

Η εικόνα της ακμάζουσας κοινότητας της Ιερισσού το β΄ μισό του 10ου αι. και εξής ως και τα τέλη του 11ου, όπως προκύπτει από τις πηγές, φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τα ανασκαφικά ευρήματα. Την περίοδο αυτή κατοικίες οικοδομούνται και εκτός του κάστρου προς τη θάλασσα, οι ιδιοκτήτες των οποίων εξασκούν άλλες δραστηριότητες από αυτήν της αποκλειστικής γεωργικής απασχόλησης. Ο πλούτος και η άνθηση που γνώρισε τότε η Ιερισσός οφείλεται και στην στρατηγική θέση του λιμανιού της, μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Αγίου Όρους και Θεσσαλονίκης. Τα νεκροταφεία της ίδιας εποχής καταδεικνύουν δημογραφική αύξηση και ευημερία. Είναι η εποχή που ιδρύεται η επισκοπή Ιερισσού, γεγονός που υποδεικνύει την κοινότητα ως την πιο σημαντική, καλά προστατευόμενη και πολυάνθρωπη της περιοχής.

    Η μικρή παρουσία ευρημάτων από την εποχή των Κομνηνών στην εκτός του κάστρου περιοχή συμφωνεί επίσης με τη σταδιακή παρακμή της Ιερισσού τον 12ο αι. και την μετάπτωσή της από «κάστρο, ενορία, πόλη και πολίχνη» σε «χωρίο» από τον 13ο αι. κ.ε. Σταδιακά από τα τέλη του 12ου αι. η κοινότητα εξαρτάται από τον ισχυρό μεγαλογαιοκτήμονα γείτονά της, την Αθωνική πολιτεία, μέχρι την πλήρη εξάρτησή της, που έχει ολοκληρωθεί ως τον 14ο αιώνα.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Α. Λαϊου-Θωμαδάκη, Η αγροτική κοινωνία στην ύστερη βυζαντινή εποχή, ΜΙΕΤ, Αθήνα 2001

J.Lefort, N.Oikonomides, D.Papachryssanthou, H.Medreveli, Actes dIviron vol.1, Archives de l’ Athos XIV, Παρίσι 1985 

D.Papachryssanthou (ed.), Actes du Protaton, Archives de l’ Athos VII, Paris 1975

D.Papachryssanthou,Histoire d’un eveche Byzantine:Hierissos en Chalcidique,Traveaux et Memoires 8, Παρίσι 1981

Ι.Α.Παπάγγελος, Ειδήσεις για τα ιβηριτικά μετόχια της Ιερισσού, Βυζαντινά τ.13β, Θεσσαλονίκη 1985

Ι.Α.Παπάγγελος,Το μεσαιωνικόν νεκροταφείον της Ιερισσού, Όγδοο Συμπόσιο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Αθήνα 1988

Ι.Α.Παπάγγελος, Η Σιθωνία κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Ιστορία-Μνημεία-Τοπογραφία,διδακτορική διατριβή, ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 2000

Ι.Α.Παπάγγελος, Κ.Δ.Δούκας,Η παλαιοχριστιανική βασιλική της Ιερισσού, Κύτταρο Ιερισσού,τ.6, Ιερισσός 2011

Κ. Πουτούρογλου, Η παρουσία της κοινότητας Ιερισσού στα έγγραφα των μονών του Αγίου Όρους(10ος-14ος αι.),μεταπτυχιακή εργασία, ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 1993

Α. Τσανανά, Δ. Μπιτζικόπουλος,Π. Ευγενικός, Σωστικές ανασκαφικές έρευνες στη Χαλκιδική κατά το 2010, ΑΕΜΘ 24 (2010), Θεσσαλονίκη 2011

Α. Τσανανά, Π. Ευγενικός, Στα ίχνη της βυζαντινής Ιερισσού,ΑΕΜΘ 26 (2012), Θεσσαλονίκη 2013

Α. Τσανανά, Π. Ευγενικός, Νέα στοιχεία από την μεσαιωνική Ιερισσό.Η ανασκαφική έρευνα κατά το 2013, ΑΕΜΘ 27 (2013) υπό έκδοση.

Η Αικατερίνη Τσανανά είναι αρχαιολόγος, υπεύθυνη του τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

Δημοσιεύθηκε στο 17ο τεύχος του πολιτισμικού περιοδικού Κύτταρο Ιερισσού. 

Δείτε ακόμη:

 • Αγγείο-κύπελλο σε σχήμα κεφαλής κριού και ερυθρόμορφη διακόσμηση με φύλλα κισσού στον λαιμό, ένα από τα πολλά ευρήματα υψίστης ιστορικής σημασίας, σε νεκροταφείο Αρχαϊκών και Κλασικών Χρόνων (6ου-4ου αι. π.Χ.) που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην αρχαία Λυγκηστίδα της Aνω Μακεδονίας. Πρόκειται για μια ανέλπιστη σημαντική αποκάλυψη, καθώς, μέχρι πρόσφατα, λόγω έλλειψης δεδομένων, επικρατούσε η λανθασμένη αντίληψη ότι η περιοχή την περίοδο εκείνη ήταν κοινωνικά και πολιτισμικά απομονωμένη.9 Μαρτίου 2017 Η αρχαία Λυγκηστίδα του πλούτου (0)
  Δόρατα, ακόντια, σιδερένια ξίφη και μαχαίρια –οπλισμός που υπαινίσσεται ανταγωνισμούς για την κυριαρχία και την κατοχύρωση εδαφικών κτήσεων– όπως δείχνουν οι ταφές, «οπλίζουν» τους […]
 • φωτογραφία: Ο καπετάν Γιαγλής πάνω στο άλογο και οι Πρόσκοποι στη περιοχή της Νιγρίτας το 191229 Οκτωβρίου 2014 Η λευτεριά ήρθε από τη θάλασσα (0)
  ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟ 1912 Του Χρήστου Μ. Καραστέργιου    (Μέλος της πολιτισμικής ομάδας του «Κυττάρου […]
 • Η Αρχαία Αμφίπολη. Ψηφιακή αναπαράσταση18 Αυγούστου 2014 Αμφίπολη, η Αλεξάνδρεια της Ελλάδας; (3)
  Η περιοχή που ιδρύθηκε η νέα πόλη ήταν γνωστή από τον 6 αι. π.Χ. και ανήκε στους Εδωνίτες της Θράκης και ονομαζόταν «Εννέα Οδοί». Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ο Ξέρξης κατά την εκστρατεία του […]
 • Ψηφιδωτό δάπεδο στην Αμφίπολη12 Οκτωβρίου 2014 Ψηφιδωτό δάπεδο εξαιρετικής ομορφιάς βρέθηκε στο μνημείο της Αμφίπολης (2)
  Συνεχίζεται η σταδιακή αφαίρεση μέρους της επίχωσης, από τον δεύτερο χώρο, πίσω από τις Καρυάτιδες και μέχρι την επιφάνεια του δαπέδου, σε βάθος 6μ. από την θόλο. Κατά την αφαίρεση της […]
 • Ο κρατήρας του Δερβενίου - Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (λεπτομέρεια)13 Απριλίου 2014 Ο κρατήρας του Δερβενίου (2)
  Ο κρατήρας του Δερβενίου
 • 182125 Μαρτίου 2014 Ένας Ιερισσιώτης αγωνιστής του 1821 αφηγείται (0)
  Ένας Ιερισσιώτης αγωνιστής του 1821 αφηγείται. Από επετειακό άρθρο του Χρήστου Καραστέργιου στο περιοδικό "Κύτταρο Ιερισσού" για τα 190 χρόνια από την επανάσταση του 1821. τεύχος 5/2011, […]
 • Κατασκευή καϊκιού την δεκαετία του ’60. Δεξιά διακρίνεται ο καραβομαραγκός Κωνσταντίνος Παπαστεργιανός. [Φωτογραφία της Μαρίας Γιαννάκη]3 Οκτωβρίου 2017 Η παραδοσιακή τέχνη των καραβομαραγκών της Ιερισσού (0)
  Καραβόσκαρα, Βαρκαλάδες, Περάματα, Σακολέβες, Τρεχαντήρια, Λίμπερτυ, Βάρκες αρμενίζουν σήμερα σε θάλασσες ελληνικές και ξένες, προερχόμενα από τα ξύλα των δασών της περιοχής που […]
 • Κατεβάστε δωρεάν 118 τεύχη του περιοδικού ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ (1981-2010)6 Οκτωβρίου 2016 Κατεβάστε δωρεάν 118 τεύχη του περιοδικού ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ (1981-2010) (2)
  Κατεβάστε δωρεάν μία ψηφιακή συλλογή 118 τευχών του περιοδικού ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ της περιόδου 1981-2010. Μπορείτε να δείτε online όλα τα ψηφιοποιημένα τεύχη του περιοδικού πατώντας […]
 • Ορεία κρύσταλλος.12 Νοεμβρίου 2017 Μινωίτες και Μυκηναίοι είχαν είδος μεγεθυντικών φακών; (0)
  Η οφθαλμίατρος Χαρούλα Λιναρδή, διευθύντρια ΕΣΥ στον Ευαγγελισμό, λέει στο Liberal πως δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις άτομο νέο, ίσως με μυωπία, ή με εξαιρετική όραση, να ήταν σε […]
 • Ανασκαφικές εργασίες από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη.27 Αυγούστου 2014 Τα μυστήρια της Αμφίπολης (0)
  Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη. Δημοσιεύουμε στη συνέχεια φωτογραφίες και τα επίσημα δελτία […]
 • Το Piranhamesodon pinnatomus ζούσε πριν από 152 εκατομμύρια χρόνια παράλληλα με τους δεινόσαυρους23 Οκτωβρίου 2018 Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν το αρχαιότερο ψάρι πιράνχα (0)
  Οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στη νότια Γερμανία το απολίθωμα ενός μικρού ψαριού με μυτερά και κοφτερά σαν ξυράφι δόντια, το οποίο έμοιαζε πολύ με τα σημερινά […]
 • Πιθαράκια καραμαϊκού ρυθμού με διακόσμηση ψαριών, σπειρών και δικτυωτών. Φαιστός, παλαιοανακτορική περίοδος, 1800-1700 π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Piramaria rhythms with decoration of fish, coils and nettles. Phaistos, Paleopalatial period, 1800-1700 BC Archaeological Museum of Heraklion.9 Ιουνίου 2017 Παλαιολιθικά ταξίδια στην Κρήτη – Ευρήματα 130.000 – 700.000 ετών (0)
  Την αρχαιότερη ένδειξη ναυσιπλοΐας στον κόσμο εντόπισαν στην Κρήτη Αμερικανοί και Έλληνες αρχαιολόγοι διεξάγοντας απλώς μία επιφανειακή έρευνα. […]
 • Ο σφραγιδόλιθος του πολεμιστή της Πύλου8 Νοεμβρίου 2017 Ο σφραγιδόλιθος του πολεμιστή της Πύλου (0)
  Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πώς χαράχθηκαν αυτοί οι σφραγιδόλιθοι. Δεν έχουν βρεθεί μεγεθυντικοί φακοί ως τώρα, ούτε στην Κρήτη ούτε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όμως είναι πολύ δύσκολο […]
 • Η ανασκαφή που διενεργήθηκε στο Κλείτος Κοζάνης, από την αρχαιολόγο Χριστίνα Ζιώτα, ανέδειξε έναν τεράστιο αρχαιολογικό χώρο, έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων, και αποκάλυψε οικοδομικά λείψανα δύο προϊστορικών οικισμών της Υστερης και της Τελικής Νεολιθικής, τέλη 6ης και αρχές 5ης χιλιετίας π.Χ.23 Μαρτίου 2017 120.000 οστά ζώων σε αρχαία βοσκοτόπια (0)
  Πάνω από 120.000 (!) οστά ζώων, κυρίως οικόσιτων, το μεγαλύτερο ζωοαρχαιολογικό υλικό που έχει ανασκαφεί μέχρι σήμερα στον ελληνικό χώρο, έχει συλλεχθεί από τον νεολιθικό οικισμό του […]
 • Η παγκόσμια διάχυση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού θα ήταν ανέφικτη χωρίς την πρότερη κατίσχυση της πολιτισμικής-ιδεολογικής ηγεμονίας μιας διεθνοποιημένης μαζικής εμπορικής κουλτούρας, που παράγεται στα μητροπολιτικά καπιταλιστικά κέντρα26 Οκτωβρίου 2014 Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτισμό (0)
  Η εξαρτημένη και περιθωριακή θέση της χώρας μας, μέσα στον διεθνή καταμερισμό παραγωγής πολιτισμού, έχει επιφέρει έναν διπλό καταναγκασμό. Από τη μια μεριά, έχει υποβαθμισθεί η γηγενής […]
 • Το Σαραντάπορο απ' όπου περνούσε ο δημόσιος δρόμος Ελασσόνας - Σερβίων, είχαν οργανώσει αμυντικά Γερμανοί αξιωματικοί, οργανωτές του τούρκικου στρατού και θεωρούνταν απόρθητο9 Οκτωβρίου 2013 Η Μάχη στο Σαραντάπορο και στους Λαζαράδες (0)
  Η Μάχη στο Σαραντάπορο και στους Λαζαράδες Από το βιβλίο του Ηλία Λαμπρέτσα ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟ Οι δυνάμεις που τα αντίπαλα στρατεύματα παρέταξαν στο μέτωπο της Θεσσαλίας - Νότιας Μακεδονίας […]
 • Αποικιακή κυριαρχία: O Κορτέζ στη Βερακρούζ. Diego Rivera, 1945-52.6 Μαρτίου 2014 Καταμερισμός εργασίας και δομικές ανισότητες στον πρώιμο καπιταλισμό (1450-1640) (0)
  Άλλωστε η επικερδής εργασία δεν προϋποθέτει την αλληλεγγύη. Μαζί με την ευημερία για κάποιους ο νέος καταμερισμός εργασίας έφερνε και την όξυνση των διακρίσεων μεταξύ τάξεων αλλά και μέσα […]
 • Πανελλαδική Τηλεφωνική Έρευνα για τα Θέματα της Επικαιρότητας. Η έρευνα πεδίου διεξήχθη από 9-10/7/2013.31 Αυγούστου 2013 Αποφασιστική καμπή (0)
  Αποφασιστική καμπή 13/7/2013 Γράφει ο Στράτος Φαναράς Το κείμενο συνόδευσε την αναφορά αποτελεσμάτων της πανελλαδικής έρευνας για θέματα επικαιρότητας που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουλίου […]

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.