9 Ιανουαρίου 2019 at 11:33

Παροιμίες για τον Ιανουάριο

από

Παροιμίες για τον Ιανουάριο

Πίτερ Μπρίγκελ ο Πρεσβύτερος, οι κυνηγοί στο χιόνι, 1565
Πίτερ Μπρίγκελ ο Πρεσβύτερος, οι κυνηγοί στο χιόνι, 1565

Γενάρη και Φλεβάρη καταβολάδα και ξινάρι. Όποιος θε να βαμπακώσει [= να εισπράξει χρήματα,  να κερδίσει] τον Γενάρη θε να οργώσει. Όποιος σπέρνει το Γενάρη, παίρνει την ανεμοζάλη. Γενάρη μήνα κλάδευε, φεγγάρι μην ξετάζεις. Γενάρη πίνουν το κρασί, το Θεριστή το ξύδι. Γενάρη, μήνα του Χριστού κι αρχιμηνιά του κόσμου. Χιόνια του Γενάρη, χαρές του Αλωνάρη. Χιονίζει ο Γενάρης, ξεψυχάει ο γαϊδουριάρης. Χιόνισ’ έβρεξ’ ο Γενάρης, όλοι οι μύλοι μας θ’ αλέθουν. Χιόνισε έβρεξε ο Γενάρης, ούλοι οι μύλοι αλέθουν. Χορεύει σαν Γεναριάτικος διάβολος και σαν Αυγουστιάτικος τρίβολος. Βαρύ το καλοκαίρι βαρύς και ο Γεναροχειμώνας. Βροχερός Γενάρης, Αύγουστος νοικοκύρης. Ο Γενάρης κι ο Φλεβάρης είναι ο ξεπροβιδάρης. Ο Γενάρης τα γεννά, ο Φλεβάρης τα ψοφά κι ο παντέρμος ο Μαρτάκης, τ’ αποσώνει στον ταμπάκη. Του Γενάρη το φεγγάρι, πάρα λίγο να ‘ναι μέρα. Τ’ Αλωναριού τα μεσημέρια και του Γεναριού οι νύχτες. Του Γεναριού η καλοκαιριά όλα τα δέντρα τα γελά. Τις δεκαεφτά του Γεναριού είναι κυρά τ’ Άγι’ Αντωνιού. Το Γενάρη κι αν δε βρέξει, δε ξινίζουν τα τυριά. Χιόνι πέφτει το Γενάρη, χρυσάφι τ’ Αλωνάρη. Ως τ’ Άγι’ Αντωνιού, Παγώνα, είναι η τρούλα του χειμώνα. Του Γεναριού το φεγγάρι είναι σαν του Αλωνάρη. Τυρί μαλλί τον Αύγουστο κι αγγούρια τον Γενάρη. Ο Γενάρης κι αν βρυχάται του καλοκαιριού θυμάται. Τώρα το μεσοχείμωνο ζητάει κι η γριά ξυλάγγουρα. Να ’μουν το Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλο το χρόνο κόκορας και γάτος το Γενάρη. Νάμουν το Μάη γάιδαρος και το Γενάρη γάτος. Φάε βετούλι τον Γενάρη και γίδα τον Αλωνάρη. Το Γενάρη οι χοχλιοί και το Μάρτη οι κριγοί. Γενάρη γέννα το παιδί, Φλεβάρη, φλέβισέ το. Γενάρη μήνα κλάδευε και το φεγγάρι χέστο. Γενάρη καλαντάρη τα κορίτσια σου που τα ‘χεις στα θολόστακτα κρυμμένα. Γενάρη διαβολόμηνα ποτέ σου μην ξανάρθεις. Γενάρης με τα κρούσταλλα, Φλεβάρης με τα χιόνια. Αδελφέ Μιχάλη, τώρα τον Γενάρη, οι δύο ένας γίνονται και ο μοναχός κουβάρι. Άσπρος Γενάρης, νηστικός ο μεροκαματιάρης. Γενάρη μήνα κλάδευε και λίσγο [= φτυάρι] μη γυρεύεις. Γενάρη μήνα κλάδευε και φεγγάρι μη ρωτάς. Να ‘μουν γάτος τον Γενάρη κι ας μην είχα άλλη χάρη. Ο Γενάρης κι αν γεννά του καλοκαιριού μηνά. Του Γενάρη το ζευγάρι διάβολος θε να το πάρει. Κόψε ξύλο το Γενάρη και μην καρτερείς φεγγάρι. Όρνιθα το Γενάρη, κέφαλος τον Αλωνάρη. Του Γενάρη το φεγγάρι την ημέρα σιγοντάρει. Έβγα εσύ το Γεναράκι να μπω εγώ το Φλεβαράκι. Η καλή αμυγδαλιά ανθίζει το Γενάρη και βαστάει τα αμύγδαλα όλο τον Αλωνάρη. Βάλε κάλτσα το Γενάρη, βγάλτηνε  τον Αλωνάρη. Το κρύο του Γενάρη, πολλούς στέλνει στον Άδη. Απ’ το  Γενάρη  ως  τη  Λαμπρή, δεν  έχει  σχόλη  και  γιορτή. Ε, Γενάρη  Καλαντάρη, τα  κορίτσια  σου  που  τα ‘χεις; Το φεγγάρι του Γενάρη ήλιος της ημέρας μοιάζει.

Περισσότερες παροιμίες μπορείτε να βρείτε στο αρχείο μας ΕΔΩ και στην ομάδα του facebook Παροιμίες & γνωμικά.

Βιβλιογραφία

Πολ.= Νικόλαος Γ. Πολίτης.

Βεν. Ι. Βενιζέλος

Π. Αραβαντινός. Παροιμιαστήριον ή συλλογή παροιμιών εν χρήσει ουσών παρά τοις Ηπειρώταις. Τυπογραφείον Δωδώνης. Ιωάννινα 1863.

Ι. Βενιζέλου. Παροιμίαι δημώδεις. Εκ του τυπογραφείου της πατρίδος. Εν Ερμουπόλει, 1867.

Κ. Κωστογιάννης. Πριγκηπιανές παροιμίες. NUR BASIMEVI. ISTANBUL. 1960.

Μιλτιάδου Λουλουδόπουλου. (Εξ Αγχιάλου). Ανέκδοτος συλλογή ηθών, εθίμων, δημοτικών ασμάτων, προλήψεων δεισιδαιμονιών, παροιμιών, αινιγμάτων κλπ. Των Καρυών (επαρχίας Καβακλή). Εν Βάρνη, 1903.

Μιχαήλ Γκέκας. Παροιμίαι Ελληνο-Γαλλικαί. Αθήνα 1926.

Ν.Γ. Πολίτου. Μελέται επί του βίου και της γλώσσης του ελληνικού λαού. Εν Αθήναις. Τύποις Π.Δ. Σακελλαρίου. 1900.

(Εμφανιστηκε 306 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Εγγραφή  
Ενημέρωση όταν