22 Νοεμβρίου 2018 at 21:11

Μαθήματα Κλασικής Παιδείας – Τάσος Λειβαδίτης

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

16ος Χρόνος, Μάθημα 9ο,

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, ώρα 7μμ,

στο Αμφιθέατρο Γ. Καφταντζής,

της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών

Θέμα: ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

Ο ανθρωπιστής ποιητής, ο λαϊκός στιχουργός, το ζεϊμπέκικο

Εισηγητές: Σύλλια Ζέτα – Γιώργος Κωστούρος

Ο ποιητής Παντελεήμων – Αναστάσιος Λειβαδίτης γεννήθηκε στην Αθήνα, στη γραφική συνοικία του Μεταξουργείου, τον Απρίλιο του 1922. Το δεύτερο όνομά του – Αναστάσιος– , που υπερίσχυσε του πρώτου, το οφείλει στο ότι γεννήθηκε το βράδυ της Αναστάσεως. Το άλλο όνομά του, Παντελεήμων (ο ελεών τους πάντας, αν το όνομα είναι το νόημα), επιβιώνει τρόπον τινά και στο έργο του, όπου αποτυπώνεται η λεηλατημένη ζωή των ταπεινών και καταφρονεμένων και στο χαρακτήρα του. Βασικό χαρακτηριστικό τη ποίησης του Λειβαδίτη είναι ο βαθύς και αμετακίνητος ανθρωπισμός του, που αντανακλά τον αφάνταστα τρυφερό και πράο χαρακτήρα του. Ήταν τόσο άκακος που έμοιαζε σα να είχε αρνηθεί να ενηλικιωθεί.

Ο Τάσος Λειβαδίτης είναι όμως εξίσου γνωστός και για την μοναδική και ξεχωριστή υπηρεσία που προσέφερε στο λαϊκό τραγούδι, συμβάλλοντας στην ανανέωσή του και παρηγορώντας με τους στίχους του τη μια γενιά μετά την άλλη. Καταλυτική υπήρξε η γνωριμία με τον Μ. Θεοδωράκη το 1960, η συνεργασία με τον οποίο έδωσε εμβληματικά τραγούδια στο λαϊκό μας πολιτισμό, τραγούδια που θα ακουστούν στη διάρκεια της εκδήλωσης. Στο μάθημα επίσης γίνεται αναφορά και στο ζεϊμπέκικο χορό, αφού αυτόν τον αρρενωπό και ρωμαλέο ρυθμό επέλεξε ο κορυφαίος συνθέτης μας για να ντύσει τους στίχους του Λειβαδίτη και να οδηγηθεί στο αυθόρμητο λαϊκό τραγούδι του γλεντιού του Έλληνα, για να συνομιλήσει με την ψυχή του.

Η Σύλλια Ζέτα και ο Γιώργος Κωστούρος είναι από τη νέα γενιά των φιλολόγων της περιοχής μας. Με εξαίρετη επιστημονική κατάσταση και υψηλό ανθρώπινο και παιδαγωγικό ήθος, είναι πολύτιμοι βοηθοί των νέων μας για εφόδια ήθους και γνώσης, καίρια και χρήσιμα στη ζωή τους. Πέραν όμως του σχολείου συμμετέχουν ενεργά και στο κοινωνικό-πολιτιστικό τομέα της κοινωνίας, συντελώντας στην αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου της περιοχής μας δίνοντας με το ήθος τους παράδειγμα πολίτη, με προσφορά σπουδαία και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Η συμμετοχή τους δε στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας είναι εγγυητής ποιοτικής αναβάθμισης και χρονικής, εις αεί, διάρκειας.

Οι μουσικοί Σπύρος Φέλης (μπουζούκι), Μανώλης Γεωργιτζίκης (κιθάρα) και Δημήτρης Τσαούσης (τραγούδι) θα αποδώσουν ζωντανά τραγούδια του Λειβαδίτη μελοποιημένα από τον Μ. Θεοδωράκη.

Στο ζεϊμπέκικο θα χορέψουν οι αδελφοί Πέτρος και Γιάννης Άτσαλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών και κατοίκων Άϊ Γιάννη Σερρών.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:

Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ και

η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.

 

 Για το

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο                 Σύνδεσμο Φιλολόγων

      Ζήσης Μητλιάγκας                                  Δώρα Μπαγανά           

            Φιλόλογος                                              Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 350 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.