22 Οκτωβρίου 2018 at 20:15

Μαθήματα Κλασικής Παιδείας – Ο Αριστοτέλης και τα 5 στοιχεία του Κόσμου

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

16ος Χρόνος

μάθημα 4ο, Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, ώρα 7μμ. στο Μαξίμειο Σερρών

Θέμα: Ο Αριστοτέλης και τα 5 στοιχεία του Κόσμου

Εισηγητής: Θεολόγης Ανδρονίδης, χημικός

Στο προηγούμενα μαθήματα που έλαβαν χώρα τα 2 προηγούμενα χρόνια παρακολουθήσαμε την πορεία της ανθρώπινης σκέψης από τους θρησκευτικούς μύθους στη φυσική φιλοσοφία. Είδαμε, λοιπόν, ότι στον ελληνικό χώρο γύρω στον 7ο με 6ο αιώνα έγινε μια ρήξη με την παράδοση και αναδύθηκε ένας νέος τρόπος σκέψης.

Πρωτοστατεί ο Θαλής και οι Ίωνες φιλόσοφοι, ακολουθούν ο Εμπεδοκλής και ο Δημόκριτος και κλείνουν ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης.

Ήρθε η σειρά να εξετάσουμε το έργο του Αριστοτέλη. Τα ερωτήματα που θέτει, συν τοις άλλοις, αφορούν την φυσική και την οντολογία. Με απλά λόγια: είναι υπαρκτός αυτός ο Κόσμος, έχει αρχή ή υπάρχει από πάντα, πώς είναι δομημένος και με τι υλικά, πώς κινείται και γιατί, γιατί φθείρονται και ξαναγεννιούνται τα όντα;

Ο Αριστοτέλης υπήρξε κορυφαίος φιλόσοφος της κλασικής εποχής και ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές όλων των εποχών. Υπήρξε ο θεμελιωτής και πρόδρομος πλήθους παλαιότερων και νεότερων κλάδων της επιστήμης. Υπήρξε ένας μεγάλος φυσιοδίφης, δημιουργός της λογικής και ο σημαντικότερος από τους διαλεκτικούς της αρχαιότητας. Ο Αριστοτέλης με τον λιτό, σαφή επιστημονικό πεζό λόγο του, την σφιχτοδεμένη συντομία του και τη συχνά αμετάφραστη ακριβολογία της έκφρασής του είναι ο δημιουργός του επιστημονικού πεζού λόγου και του επιστημονικού τρόπου έκθεσης.

Ο Θεολόγης Ανδρονίδης, επιστήμων χημικός, με ευδόκιμη παρουσία και λειτουργία στην Δημόσια Εκπαίδευση, είναι σταθερός συνεργάτης του Πνευματικού μας Συμποσίου.

Με πλούτο γνώσης και πολυμέρεια ενδιαφερόντων για τα κοινωνικοπολιτιστικά της εποχής μας, αλλά και με ουσιαστική και πλούσια ενασχόληση στη φιλοσοφική σκέψη και τα επιστημονικά επιτεύγματα του Ελληνικού πολιτισμού διαχρονικά, με τις εισηγήσεις του, εδώ και πολλά χρόνια, διηύρυνε το περιεχόμενο των μαθημάτων και βοηθά τους πολλούς συμπολίτες μας να έρθουν σε επαφή και να απολαύσουν τον πλούτο της Ελληνικής σκέψης σε υψηλού επιπέδου διανοήματα, όπως είναι ο φιλοσοφικός στοχασμός και τα τεχνικά επιτεύγματα του μοναδικού Ελληνικού πνεύματος.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:

η Α.Ε. Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η ΤΟΥΟΤΑ ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ – ΚΑΒΑΛΑ- ΔΡΑΜΑ και

η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Για το

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο                              Σύνδεσμο Φιλολόγων

      Ζήσης Μητλιάγκας                                            Δώρα Μπαγανά

            Φιλόλογος                                                      Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 196 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Εγγραφή  
Ενημέρωση όταν