5 Ιουνίου 2018 at 17:11

Tourist? No toilet!

από

Tourist? No toilet!

Γράφει ο Γ. Παπαδόπουλος – Τετράδης

Η χώρα δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς κυρίως χάρη στον τουρισμό. Περίπου 32 εκατομμύρια ξένοι αναμένονται και διαρκώς αυξάνονται. Αλλά, στο μουσείο Ηρακλείου, το πιο εμβληματικό της Κρήτης οι τουαλέτες δεν λειτουργούν μετά τις 10 ή μετά τις 3 το μεσημέρι! Ο τάφος του Νέστορα στην Περιστεριά είναι κλειστός και λογγομένος (!), όπως η ακρόπολη στην Κόκλα και το μεσαιωνικό κάστρο του Μήλα. Έχουμε θέσεις και λεφτά για αμόρφωτους Καρανίκες, αλλά δεν έχουμε για προσωπικό στους θησαυρούς!

Εκτός από τις τουαλέτες, στο μουσείο, που είναι ένα από τα 4 σπουδαιότερα της χώρας, οι ξένοι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και στο πωλητήριο.
Εκτός από τις τουαλέτες, στο μουσείο, που είναι ένα από τα 4 σπουδαιότερα της χώρας, οι ξένοι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και στο πωλητήριο.

Το τραγελαφικό στο μουσείο Ηρακλείου, που λειτουργεί ως τις 8 το βράδυ, είναι ότι υπάρχει μόνο μια καθαρίστρια! Η οποία εργάζεται μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Μετά, οι τουαλέτες κλείνουν! Τη μέρα που έχει ρεπό, οι τουαλέτες κλείνουν από τις 10 το πρωί. Υπάρχει λύση; Όχι λέει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού! Γιατί; Γιατί, όπως λέει, είναι αναρμόδια!

Εκτός από τις τουαλέτες, στο μουσείο, που είναι ένα από τα 4 σπουδαιότερα της χώρας, οι ξένοι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και στο πωλητήριο. Το πωλητήριο του μεγαλύτερου μουσείου της Κρήτης, και πηγή χρημάτων είναι κλειστό! Δεν θέλουμε τα λεφτά σας τουρίστες. Τα παίρνουμε από τους Έλληνες φορολογούμενους!

Τα 90 στα 100 αρχαία και μεσαιωνικά μνημεία στη χώρα είναι κλειστά, εγκαταλελειμμένα και μη επισκέψιμα. Κυριότερη αιτία: Δεν έχουν προσωπικό φύλαξης και δεν υπάρχουν αρχαιολόγοι και ξεναγοί στους τόπους. Έχουμε όμως χιλιάδες άνεργους σε κάθε περιοχή της χώρας και εκατοντάδες αρχαιολόγους και συντηρητές που ψάχνουν δουλειά!

Το υπουργείο δικιολογείται ότι δεν του δίνει κονδύλια το υπουργείο Οικονομικών για να κάνει προσλήψεις. Το υπουργείο Εσωτερικών, όμως, αναγγέλλει αθρόες προσλήψεις συμβασιούχων στην τοπική αυτοδιοίκηση είτε σύμφωνα με το νόμο είτε όχι. Όποιος περάσει μια βόλτα από τις υπηρεσίες του δήμου της περιοχής του ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής θα διαπιστώσει με τα ματάκια του πόσο … σκληρά δουλεύουν στην πλειονότητά τους οι υπάλληλοι!

Δεν υπάρχουν κονδύλια για φύλακες και αρχαιολόγους και συντηρητές των ελληνικών θησαυρών, που φέρνουν λεφτά και προσθέτουν εισόδημα στους πολίτες και στη χώρα, αλλά υπάρχουν κονδύλια για να διοριστούν πάνω από 100.000 συμβασιούχοι στους κομματοκρατούμενους δήμους για ρουσφέτια. Οι περισσότεροι από τους οποίους, στην καθαριότητα!

Ποια καθαριότητα! Όλες αυτές οι προσλήψεις φαίνονται στην πραγματική τους διάσταση από τη βρωμιά και το σκουπιδαριό που επικρατεί σε όλη τη χώρα! Σε χωριά, όπου τα σκουπίδια είναι έξω από αμάζευτους κάδους, στα ποτάμια που είναι γεμάτα απορρίματα, στις πλαγιές των λόφων και των βουνών που είναι χωματερές, στις ακτές που είναι νεκροταφεία πλαστικού και αποφαγιών.

Αλλά, για τη Λάρισα του Άργους, τη Σικιώνα, την αρχαία Μαντίνεια, τα αρχοντικά στα Αμπελάκια, το αρχαίο θέατρο της Καλλίπολης, τη ρημαγμένη αρχαία Μεγαλόπολη, το μοναδικό μουσείο στη Νίσυρο, τα Μενελάεια, ακόμα και για το μουσείο της Σπάρτης που υπολειτουργεί κατασκότεινο, δεν υπάρχει προσωπικό! Υπάρχει για 2.500 κηφήνες μετακλητούς του κάθε πολιτικάντη που διορίζει το σόι του και τους φίλους του με 3 χιλιάρικα το μήνα, χώρια τα έξτρα.

Και δεν είναι μόνο τα λεφτά των εισπράξεων που διαφεύγουν ως έσοδα από τα κρατικά ταμεία. Επειδή κάθε μνημειακή ομορφιά προσελκύει όλο και περισσότερους από εκείνους που ήδη τα επισκέφτηκαν. Και αφήνει λεφτά στίς τοπικές κοινωνίες που ήδη ρημάζουν χωρίς γεωργία. Ενώ έχουν και άλλους θησαυρούς στα εδάφη τους. Και απασχολεί κόσμο στον τόπο τους. Και σε κάθε τόπο που είναι πέρασμα. Είναι και η μόρφωση. Η πολιτιστική υπεραξία αυτών των θησαυρών. Πάνω στους ίδιους του κατοίκους των τόπων.

Αντί γι αυτά οι κυβερνήσεις, όλες οι κυβερνήσεις χωρίς εξαίρεση από το 1963 και μετά, δεν εκπόνησαν κανένα ολοκληρωμένο πανελλαδικό σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξης των θησαυρών που είναι πάνω στην Ελλάδα. Προϊστορικών, κλασικών, ρωμαϊκών, βυζαντινών, φράγκικων και νεώτερων. Ούτε μία. Όλα είναι διάσπαρτα και αυτόνομα. Και σχεδόν όλα κλειστά και εγκαταλελειμμένα. Όχι μόνο αυτό.

Οι εγκληματικές κυβερνήσεις δηλητηρίασαν τους υπάλληλους από παλιά να δουλεύουν για τους εαυτούς τους και όχι για τους πολίτες. Τα ωράρια είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα για να βολεύουν το προσωπικό και όχι τους επισκέπτες. Και οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες. ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ συνείδηση προσφοράς. Υπάρχει συνείδηση υπαλληλικής πρωτοκαθεδρίας!

Οι ανέμπνευστες και αμόρφωτες κυβερνήσεις κοιτάζουν τα τοπικά ρουσφέτια, οι δήμοι και οι κοινότητες μήπως αρπάξουν κανένα ξεροκόκαλο για αρδευτικά και μείνει και το κάτι τις στην παρέα, και η χώρα που μπορεί να ζει ζάπλουτη από τους θησαυρούς της σε μνημεία, ιστορία και φύση, αγκομαχάει χρεωκοπημένη για να πληρώνει από παλιά στρατιές ακαμάτηδων και νέους Καρανίκες.

Καθόμαστε πάνω σε χρυσάφι και μας έχουν καταντήσει ζητιάνους. Να ζητάμε χρήματα απ αυτούς που θα μας τα’ διναν από μόνοι τους για να επισκέπτονται τη χώρα! Αν δεν την είχαμε τόσο απαξιώσει. Αυτό κι αν είναι έγκλημα.

Πηγή: https://www.liberal.gr/arthro/207094/apopsi/stili-alatos/Tourist-No-toilet.html

Δείτε ακόμη:

 • Οι Ιταλοί θα βάλουν στα τραίνα φτηνά εισιτήρια για τους ανέργους και τους αναξιοπαθούντες;15 Ιουλίου 2016 Μας πήρανε τα τραίνα νανούμ νανούμ νανούμ (0)
  Το λιμάνι του Πειραιά προς τη Δραπετσώνα και τα Λιπάσματα θα είναι χώρος ελεύθερης πρόσβασης των Ελλήνων ή θα είναι απαγορευμένο εμπορικό κράτος εν κράτει με στρατοφύλακες; Στα λιμανάκια […]
 • Δορυφορική εικόνα της Κρήτης28 Μαΐου 2013 «Κρήτη – Απίστευτη φιλοξενία»!, «Crete – Incredible Hospitality» (βίντεο) (0)
  «Κρήτη - Απίστευτη φιλοξενία», «Crete - Incredible Hospitality» (βίντεο) Τον γύρο του κόσμου κάνει το νέο τηλεοπτικό σποτ για την προβολή της Κρήτης κερδίζοντας τις εντυπώσεις με την […]
 • Τα τραίνα στην Ελλάδα της φαιδράς πορτοκαλέας δεν είναι μια εταιρία. Είναι πέντε!13 Ιανουαρίου 2017 Ο ΟΣΕ έχει 5 στόματα να ταΐσει. Ποιος να πρωτοφάει; (0)
  Δεν έχουμε προσωπικό, φωνάζουν ως συνήθως οι συνδικαλιστές, που είχαν μάθει στον ΟΣΕ να αντιστοιχούν και να χρυσοπληρώνονται 10 για δουλειά που γινόταν με τρεις! Δεν έχουν προσωπικό από […]
 • Επιπλέον, η μόνη διέξοδος από την ελληνική κρίση, που είναι η σκληρή δουλειά και η βοήθεια του νομοθέτη, των υπουργείων, των ταμείων και των τραπεζών προς αυτήν την κατεύθυνση δεν έχει οπαδούς στη χώρα. Ούτε και βοήθεια.22 Ιουλίου 2016 Αν μας χαρίσουν το χρέος, κ. Λιου μου, θα χρεοκοπήσουμε (0)
  Μεγάλη εξαίρεση σ αυτή την ηθική αθλιότητα της ελληνικής κοινωνίας (γιατί σκόρπιες υπάρχουν πολλές) είναι τα παιδιά των ελληνικών φτωχοσπιτιών, που τα βλέπεις να μαστορεύουν, να οργώνουν, […]
 • ARKAS -The Original Page5 Σεπτεμβρίου 2018 Hannibal ante portas (0)
  Η αρχή της σφοδρής επίθεσης κατά της Ελλάδας και της ελληνικότητας ξεκίνησε επί Σημίτη, με την άλωση του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου της Αθήνας από φανατισμένους καθηγητές σε έδρες […]
 • Φύλο δεν επιλέγει κανείς στον έμβιο κόσμο. Γεννιέται ως φύλο. Έχει επιλεγεί από το χρωματόσωμα που τον δημιούργησε: Χ ή Υ.7 Οκτωβρίου 2017 Το φύλο δεν αλλάζει. Αλλάζει η συμπεριφορά (0)
  Αν ΕΙΝΑΙ, λοιπόν, ή ΓΙΝΕΙ με μια δήλωση στο Ληξιαρχείο, θα έχει αύριο το δικαίωμα ο πρώην άντρας να πάει στον ΣΕΓΑΣ και να ζητήσει να συμμετάσχει στη σφαιροβολία γυναικών. Θα μπορεί να […]
 • Ποιος έσπερνε και σπέρνει στους δρόμους, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια από το 2011 μέχρι και το 2014 το σύνθημα «η χούντα δεν τέλειωσε το ‘73» ενάντια σε δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις;28 Νοεμβρίου 2018 Ποιος απειλεί τη Δημοκρατία; (0)
  Ποιος χαϊδεύει όλο το μπάχαλο και το δήθεν αναρχοαυτόνομο μπουλούκι, που συνθηματολογεί ενάντια στη Δημοκρατία, καταγγέλλοντάς την σαν φασιστική, με συνθήματα στους δρόμους, στα σχολεία, […]
 • O Έρντοαν, η Θράκη και η Μοσούλη18 Οκτωβρίου 2016 O Έρντοαν, η Θράκη και η Μοσούλη (0)
  Ο χτεσινός άμεσος στόχος του Έρντοαν δεν ήταν φυσικά η Ελλάδα. Ήταν η με κάθε τρόπο συμμετοχή του τουρκικού στρατού στην άλωση της Μοσούλης και η επακόλουθη έγερση απαιτήσεων της Τουρκίας […]
 • Το Πολυτεχνείο, σαν κορύφωση μιας υπερκομματικής διαδικασίας ανυπακοής, αντίθεσης και εξέγερσης τελικά, είχε στους κόλπους του συντελεστές από τη δημοκρατική δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά. Δεν ήταν ιδιοκτησία κανενός.16 Νοεμβρίου 2018 Το κρατικό σκύλεμα του Πολυτεχνείου, καιρός να σταματήσει (0)
  Το Πολυτεχνείο, σαν κορύφωση μιας υπερκομματικής διαδικασίας ανυπακοής, αντίθεσης και εξέγερσης τελικά, είχε στους κόλπους του συντελεστές από τη δημοκρατική δεξιά μέχρι της άκρα αριστερά. […]
 • Μητέρα και παιδί/ Gustav Klimt11 Μαΐου 2018 Αναδοχή. Ένα μπάλωμα σ’ ένα κουρέλι (0)
  Οι μεγάλοι χαμένοι είναι τα παιδιά. Τα οποία έχουν ανάγκη όχι από μια επιδερμική και τάχαμου αγάπη. Γιατί η υπερβολική αγάπη και η υπερπροστασία δεν είναι αγάπη. Είναι η εγωπάθεια και η […]
 • ARKAS -The Original Page30 Μαΐου 2017 Ούτε αγανακτισμένοι, ούτε Δημοκράτες. Απλώς απολίτιστοι (0)
  Ο Φλωράκης με τον Κύρκο συγκυβέρνησαν με τον Μητσοτάκη και τον Τζανετάκη. Ο στρατηγός Τσακαλώτος έδωσε τα χέρια με τον Βαφειάδη. […]
 • ARKAS -The Original Page15 Σεπτεμβρίου 2017 Κι όμως, η κοινωνία φταίει (0)
  Προφανώς η ελληνική κοινωνία δεν είναι αυτή που φέρνει και την κυβερνάνε αυτοί που της χαϊδεύουν τ’ αυτιά ενώ στέλνει στα αζήτητα όσους της ζητάνε κόπους και ευθύνες. Άλλη […]
 • Αποικιακή κυριαρχία: O Κορτέζ στη Βερακρούζ. Diego Rivera, 1945-52.6 Μαρτίου 2014 Καταμερισμός εργασίας και δομικές ανισότητες στον πρώιμο καπιταλισμό (1450-1640) (0)
  Άλλωστε η επικερδής εργασία δεν προϋποθέτει την αλληλεγγύη. Μαζί με την ευημερία για κάποιους ο νέος καταμερισμός εργασίας έφερνε και την όξυνση των διακρίσεων μεταξύ τάξεων αλλά και μέσα […]
 • 26 Φεβρουαρίου 2018 Κατεβάστε τα Άπαντα του Στάλιν (pdf) (0)
  Κατεβάστε τα Άπαντα του Στάλιν (pdf) Μπορείτε να κατεβάσετε έναν-έναν τους τόμους με τα άπαντα του Ιωσήφ Στάλιν, στη συνέχεια εκδόσεις με κείμενά του, και τέλος δύο βιβλία για […]
 • Αρχαιομάθεια8 Μαΐου 2018 Τεστ: Αρχαιομάθεια ΙV (0)
  Οι σωστοί ορισμοί των λέξεων δίνονται με βάση το: LIDDELL & SCOTT, Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας (Επιτομή του Μεγάλου Λεξικού, εκδ. Πελεκάνος […]
 • Αρχαιομάθεια11 Μαΐου 2018 Τέστ: Αρχαιομάθεια V (0)
  Οι σωστοί ορισμοί των λέξεων δίνονται με βάση το: LIDDELL & SCOTT, Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας (Επιτομή του Μεγάλου Λεξικού, εκδ. Πελεκάνος 2007) […]
 • Αρχαιομάθεια22 Μαΐου 2018 Τεστ: Αρχαιομάθεια IX (0)
  Οι σωστοί ορισμοί των λέξεων δίνονται με βάση το: LIDDELL & SCOTT, Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας (Επιτομή του Μεγάλου Λεξικού, εκδ. Πελεκάνος […]
 • Αρχαιομάθεια ΙΙΙ8 Μαΐου 2018 Τεστ: Αρχαιομάθεια ΙΙΙ (0)
  Οι σωστοί ορισμοί των λέξεων δίνονται με βάση το: LIDDELL & SCOTT, Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας (Επιτομή του Μεγάλου Λεξικού, εκδ. Πελεκάνος […]

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.