16 Φεβρουαρίου 2018 at 18:36

Μαθήματα Κλασικής Παιδείας – Πλάτωνος Μενέξενος (Επιτάφιος Λόγος)

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

16η Διδακτική περίοδος, μάθημα 19ο,20ο,21ο

(Τετάρτη 21,28 Φεβρουαρίου και 7 Μαρτίου) 7μ.μ., Μαξίμειο Σερρών

Θέμα: Πλάτωνος Μενέξενος

(Επιτάφιος Λόγος)

Εισηγητής: Θεόφιλος Πασχαλέρης, φιλόλογος

Στα τρία μαθήματα Κλασσικής Παιδείας, που θα γίνουν από την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου μέχρι την Τετάρτη 7 Μαρτίου ο φιλόλογος Πασχαλέρης Θεόφιλος θα ερμηνεύσει, κατ’ επιλογήν, αποσπάσματα από τον Επιτάφιο λόγο του Πλάτωνος για τους νεκρούς των πολεμικών επιχειρήσεων που προηγηθήκαν της Ανταλκίδειου Ειρήνης το 386 π.Χ.

Στο κείμενο ο συγγραφέας ακολουθώντας τα στερεότυπα σχήματα του επιτάφιου λόγου εγκωμιάζει το πολίτευμα των Αθηνών και εξαίρει ό,τι ωραίο δημιούργησε η πόλις στο παρελθόν, ενώ συγχρόνως σατιρίζει την κενοδοξία των ρητόρων και διαμαρτύρεται για την ιθύνουσα τάξη της Αθήνας που οδήγησε την πόλη στην παρακμή.

Μεγαλειώδης και καταπληκτική είναι η προσωποποιία με τις τελευταίες παραγγελίες που άφησαν βαδίζοντας προς τον υπέρ της πατρίδος θάνατο οι τιμώμενοι.

Η αντίθεση της σύγχρονης Αθήνας με την Αθήνα του παρελθόντος και οι προϋποθέσεις επανόδου στο μεγαλείο της Κλασσικής περιόδου αποτελούν το περιεχόμενο του επιτάφιου λόγου.

Ο Θεόφιλος Πασχαλέρης βασικός συνεργάτης του Πνευματικού μας Συμποσίου από τα πρώτα χρόνια, με το κύρος της παρουσίας του, την άριστη γνώση των προϊόντων του Ελληνικού Πνεύματος και με νεανική διδακτική ζέση, συντέλεσε αποφασιστικά στην ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη του Συμποσίου μας και στην καθολική καταξίωση του μέσα στη Σερραϊκή κοινωνία. Μαζί με τη σπουδαία προσφορά στους νέους μας ως λειτουργός παιδαγωγός, προσφέρει στους δεκάδες συμπολίτες την χαρά και τη δυνατότητα ν’ απολαύσουν τους πλούσιους καρπούς του Ελληνικού πνεύματος

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:

η Α.Ε. Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η Α.Ε. Ουστριάς (εμπορία αυτοκινήτων) και

η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

 

Για το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο                Σύνδεσμο Φιλολόγων

              Ζήσης Μητλιάγκας                                       Δώρα Μπαγανά

                     Φιλόλογος                                                    Φιλόλογος

 

(Εμφανιστηκε 337 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.