17 Απριλίου 2017 at 01:20

Συγχωροχάρτια, εγγύηση μεταθανάτιας σωτηρίας

από

Συγχωροχάρτια, εγγύηση μεταθανάτιας σωτηρίας

Το συγχωροχάρτι είναι έγγραφο που βεβαιώνει άφεση αμαρτιών, το οποίο χορηγούταν έναντι αμοιβής, υποσχέσεων ή άλλου είδους παραχώρησης.

Σύμφωνα με τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, η εξομολόγηση δεν αρκεί για την πλήρη άφεση αμαρτιών, και το υπόλοιπο μπορεί να αντισταθμιστεί με το πλεόνασμα καλοσύνης των αγίων το οποίο διαχειριζόταν ο Πάπας (και το οποίο πουλούσαν με αντάλλαγμα το συγχωροχάρτι – «indulgentia»). Η πρακτική αυτή είχε ευρεία εφαρμογή κατά τον Μεσαίωνα και, αν και καταδικάστηκε επίσημα, μαρτυρείται μέχρι και τον 20ο αιώνα.

Στην Ορθόδοξη εκκλησία η χρήση των χαρτιών αυτών δεν είχε το ίδιο θεολογικό περιεχόμενο (δεν αναγνωρίζεται εκεί ‘πλεόνασμα καλοσύνης’) και η χρήση τους δεν επιφέρει αλλαγές στους θεσμούς μετάνοιας, εξομολόγησης, άρσης αφορισμού κτλ. Κάποιοι πατριάρχες εξέδωσαν τέτοια χαρτιά επί Τουρκοκρατίας, με περιεχόμενο ευχές, για να συνοδεύσουν άλλες πράξεις όπως την άρση αφορισμού ζωντανών ή νεκρών. Για κάποιες πράξεις, λοιπόν, που γίνονταν έτσι κι αλλιώς, εξέδιδαν παράλληλα και τέτοια συγχωροχάρτια. Συγκεκριμένα στο πατριαρχείο Ιερουσαλήμ δόθηκε προνόμιο από την Κωνσταντινούπολη να εκδίδει αντίστοιχα έγγραφα σε προσκυνητές με σκοπό τη διάσωση χριστιανικών μνημείων της περιοχής, τα οποία αποτελούσαν τεκμήριο της παρουσίας των προσκυνητών στους ιερούς τόπους. Εκδίδονταν και με κενό το χώρο αναγραφής ονόματος ώστε να συμπληρωθεί αργότερα από ιερέα για λόγους μνημόνευσης του αναγραφόμενου στην αγία τράπεζα (κάτι που γίνεται μέχρι σήμερα στα ‘δίπτυχα’).

Η ιστορία των συγχωροχαρτιών στην Ορθόδοξη εκκλησία είναι αρκετά θολή, αλλά φαίνεται ότι η προθυμία έκδοσής τους εξαρτιόταν σε κάποιο βαθμό από την προσηλυτιστική ικανότητα της Ρωμαιοκαθολικής. Εφόσον η ύπαρξή τους στην Καθολική εκκλησία εγγυόταν τη σωτηρία των αγοραστών, πολλοί ορθόδοξοι άλλαζαν στρατόπεδο λόγω της απουσίας τέτοιας εγγύησης στη δική τους θρησκεία. Υπήρξανε, παράλληλα, και καταδικαστικές παρεμβάσεις από πατριάρχες της Ορθοδοξίας, λόγω της αντίθεσης των συγχωροχαρτιών στην πίστη ότι μόνο ο θεός μπορεί να εγγυηθεί συγχώρεση.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά συγχωροχάρτια από διάφορα πατριαρχεία, ή κατεβάστε τα σε μορφή pdf εδώ, μαζί με κάποια της καθολικής εκκλησίας.

Πηγή: βικιπαιδεια

(Εμφανιστηκε 4,965 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Ένα σχόλιο

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.