13 Απριλίου 2017 at 19:25

Ακούστε τον ήχο της ‘μητέρας’ των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών

από

Ακούστε τον ήχο της ‘μητέρας’ των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών

Ο χάρτης μιας πιθανής πορείας της Πρωτοινδοευρωπαϊκής γλώσσας (από τις πολλές) (πηγή)

Οι ινδοευρωπαϊκές γλώσσες αποτελούν οικογένεια εκατοντάδων γλωσσών, όπως τα Ελληνικά, τα Λατινικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Κουρδικά, τα Περσικά κ.α. Καθώς οι γλώσσες αυτές έχουν κοινές ρίζες, θεωρείται πως κατάγονται από μια αρχική Πρωτοϊνδοευρωπαϊκή γλώσσα και διαφοροποιήθηκαν σταδιακά γύρω στο 3.500 π.Χ. εξαιτίας των αλλεπάλληλων μεταναστεύσεων και των επαφών των Ινδοευρωπαίων με άλλα γλωσσικά ιδιώματα.

Έχουν γίνει προσπάθειες ανακατασκευής αυτής της αρχικής κοινής γλώσσας, αν και η απουσία γραφής την εποχή που ομιλούταν κάνει αδύνατη τη βεβαιότητα στη μορφή που της αποδίδεται.

Ο γλωσσολόγος August Schleicher χρησιμοποίησε το λεξιλόγιο της Πρωτοινδοευρωπαϊκής για να συντάξει έναν μύθο, «Τα πρόβατα και τα Άλογα».

Ο ‘μύθος του Schleicher’ έχει ως εξής:

Ένα πρόβατο που δεν είχε μαλλί είδε κάποια άλογα, ένα από τα οποία τραβούσε μία βαριά άμαξα, ένα κουβαλούσε βαρύ φορτίο, και ένα έτρεχε με έναν άντρα να το καβαλάει. Το πρόβατο είπε στα άλογα: «Η καρδιά μου πονάει, που βλέπω έναν άντρα να οδηγεί άλογα». Τα άλογα είπαν: «Άκου, πρόβατο, οι καρδιές μας πονούν όταν βλέπουν αυτό: ένας άντρας, το αφεντικό, φτιάχνει ένα ζεστό ένδυμα για τον εαυτό του από το μαλλί ενός πρόβατου. Και το πρόβατο δεν έχει μαλλί.» Αφού άκουσε αυτήν την κουβέντα το πρόβατο, απομακρύνθηκε τρέχοντας στον κάμπο.

Ο γλωσσολόγος Andrew Byrd το απαγγέλει, χρησιμοποιώντας όσες πληροφορίες υπάρχουν για το πώς ακουγόταν η γλώσσα αυτή:

Η προφορά των λέξεων του αποσπάσματος μεταγράφεται στα αγγλικά ως εξής:

Avis akvāsas ka

Avis, jasmin varnā na ā ast, dadarka akvams, tam, vāgham garum vaghantam, tam, bhāram magham, tam, manum āku bharantam. Avis akvabhjams ā vavakat: kard aghnutai mai vidanti manum akvams agantam. Akvāsas ā vavakant: krudhi avai, kard aghnutai vividvant-svas: manus patis varnām avisāms karnauti svabhjam gharmam vastram avibhjams ka varnā na asti. Tat kukruvants avis agram ā bhugat.

Πηγές:

http://www.realmofhistory.com/2016/09/12/listen-6000-year-proto-indo-european-language/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%82

 

(Εμφανιστηκε 1.414 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

11
Leave a Reply

avatar
7 Comment threads
4 Thread replies
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισότερρες αντιδράσεις
Δημοφιλή αυτή την περίοδο
5 Συγγραφείς σχολίων
ELENH ELENITIDAΕρανιστήςManolo plouzoKonstantinos SapardanisΔημήτρης Βουχάρας Συγγραφείς προσφάτων σχολίων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Εγγραφή  
Νεότερα Παλαιότερα Ψήφοι
Ενημέρωση όταν
Δημήτρης Βουχάρας
Guest
Δημήτρης Βουχάρας

……….. τα «Αγγλικά» που γράφετε είναι γλώσσα «παράγωγο» , προήλθαν από τα Γερμανικά, που ήταν όντως Γλώσσα ινδοευρωπαϊκή – βάση για άλλες …. . Οπότε διορθώστε το σκόπιμο λάθος του γλωσσολόγου …. , βγάζει μάτι !!! Σιγα σιγα θα μας πουν ότι, όλοι μιλάγαμε αμερικάνικα ….

Konstantinos Sapardanis
Guest

δεν καταλαβαίνω τον τόνο σας κύριε Δημήτρη. Αναφέρεται απλώς πως ανήκει στην ομάδα των Ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, κάτι που θεωρείται κοινώς αναγνωρισμένο από γλωσσολόγους. Τα περί «σκόπιμου λάθους» τα ακούω περίεργα, και τα περί «αμερικάνικων» άστοχα
https://en.wikipedia.org/wiki/Indo-European_languages

ELENH ELENITIDA
Guest

ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ, ΟΠΩΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ, ΤΟΤΕ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΦΕΣ (ΓΡΑΜΜΙΚΗ Α’ ΚΑΙ Β’), ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ; ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΟΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΤΑ ΓΙΟΥΡΑ, ΣΤΟ ΔΙΣΠΗΛΙΟ ΚΛΠ, ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 8.000 ΕΤΩΝ, ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 3.500 Π.Χ., ΟΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΧΡΟΝΙΚΑ Η ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟΙΣ ΠΑΣΙ, ΟΤΙ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ, ΟΙ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΦΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΞΑΝΑΠΗΓΑΝ ΠΙΣΩ; ΓΙΑΤΙ ΟΙ… Διαβάστε περισσότερα »

Konstantinos Sapardanis
Guest

Ο χαρακτηρισμός των γλωσσών που αναφέρετε (δισπηλιό κτλ) είναι αρκετά προβληματικός. Αν το κριτήριό σας είναι η γεωγραφία (τη μιλούσαν στον σημερινό ελλαδικό χώρο, άρα είναι ελληνικά), τότε μάλλον όλες οι γλώσσες πρέπει να θεωρηθούν αφρικάνικες, αφού όταν οι homo sapiens έφυγαν από εκείνη την ήπειρο, είναι σχεδόν βέβαιο πως μιλούσαν κάποια γλώσσα. Το λέτε και παρακάτω, οι μεταναστεύσεις επηρεάζουν τη γλώσσα των γηγενών, αλλά αν θέλετε να πείτε πως αυτός είναι ο λόγος που θα βαφτίσουμε τα ελληνικά τη μητέρα των γλωσσών, μάλλον πρέπει να πάμε πιο πίσω για να δούμε τι επηρέασε την ελληνική και τη διαμόρφωσε όπως… Διαβάστε περισσότερα »

Manolo plouzo
Guest
Manolo plouzo

Αγαπητή κ. Ελένη και οι δυο πινακίδες που αναφέρετε χρονολογούνται περί το 5.000 π.Χ. …!! Μάλιστα σε αυτή του Δισπηλιού ο Χουμουζιάδης έκανε κ χρονολόγηση με c14 κ την τοποθετεί στα 5260 π.Χ.!! Έστε προσεκτικότερη στην χρονολόγηση …!!όσο για την καταγωγή της σανσκριτικής από την ελληνική μάλλον αντιγράφετε από το «Ελλήνων Δίκτυο» αρλούμπες ημιμαθών χρυσαυγιτών…..!!

ELENH ELENITIDA
Guest

ΥΓ: ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ 0ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΩΝ- ΠΡΩΤΑ ΓΡΑΨΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ…

ELENH ELENITIDA
Guest

Η ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β’ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ, ΕΧΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΘΕΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Η ΓΡΑΜΜΙΚΗ Α’ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ, ΜΕΝΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΚΟΜΗ ΜΕΡΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ. ΟΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΤΑ ΓΙΟΥΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΙΚΕΣ ΓΡΑΦΕΣ. ΜΕΡΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ,ΜΑΛΙΣΤΑ, ΟΠΩΣ ΤΟ Υ, ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΑΥΤΕΣ. ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ ΟΤΙ ΠΗΡΑΜΕ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΕΣ (ΑΝ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ, ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΙΚΕΣ ΓΡΑΦΕΣ Α’ ΚΑΙ Β’΄, ΕΠΟΙΜΕΝΩΣ, ΕΙΧΑΜΕ ΓΡΑΦΗ), ΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΦΩΝΗΕΝΤΑ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΕΛΦΑΒΗΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ… Διαβάστε περισσότερα »

Konstantinos Sapardanis
Guest

Τα περί της ελληνικής ως τέλειας γλώσσας θα τα αφήσω ασχολίαστα, όπως και τα περί δονήσεων που αυτή προκαλεί στον εγκέφαλο (εγώ έπαθα μερικές δονήσεις όταν διάβασα το σχόλιό σας). Όσο για τον κύριο Πουλιανό, τον γνωρίζω μόνο από όσα αναφέρετε εδώ, και μου φαίνεται σαν ακόμα ένας από αυτούς που παριστάνουν τον σύγχρονο Γαλιλέο, ενάντια στο κλειστόμυαλο κατεστημένο και αυτών που δε θέλουνε να μάθουμε την αλήθεια κλπ κλπ. Γέμισε ο πλανήτης Γαλιλέους τελευταία…
Καλά να περνάτε

ELENH ELENITIDA
Guest

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΟΥ.
ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ.
ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ, ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ, ΑΣΥΛΛΗΠΤΗΣ ΔΙΑΝΟΗΣΕΩΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.
ΕΑΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ, ΤΙ ΝΑ ΠΩ…
ΕΙΣΤΕ ΑΞΙΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΣΑΣ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΛΙΑΝΟ, ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΟΧΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΙΤΗΣ.ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΕΑΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑΤΕ.
ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ.

ELENH ELENITIDA
Guest

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΧΘΩ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΕ, ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΩ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΚΑΤΟΙΚΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΙΔΝΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΦΥΛΗΣ, ΠΑΛΙ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ. ΕΠΙΣΗΣ, ΕΑΝ Η ΖΩΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ, ΤΟΤΕ ΠΟΙΑ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ; ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ, ΟΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ, ΖΟΥΣΑΝ ΣΕ ΗΜΙΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΠΟΥ ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ, Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΟΥΣ; ΤΙ ΕΝΠΤΥΞΑΝ; ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ, ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΗΠΙΑΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ, ΜΗΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΩΔΙΑΣ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ… Διαβάστε περισσότερα »