13 Απριλίου 2017 at 19:25

Ακούστε τον ήχο της ‘μητέρας’ των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών

από

Ακούστε τον ήχο της ‘μητέρας’ των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών

Ο χάρτης μιας πιθανής πορείας της Πρωτοινδοευρωπαϊκής γλώσσας (από τις πολλές) (πηγή)

Οι ινδοευρωπαϊκές γλώσσες αποτελούν οικογένεια εκατοντάδων γλωσσών, όπως τα Ελληνικά, τα Λατινικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Κουρδικά, τα Περσικά κ.α. Καθώς οι γλώσσες αυτές έχουν κοινές ρίζες, θεωρείται πως κατάγονται από μια αρχική Πρωτοϊνδοευρωπαϊκή γλώσσα και διαφοροποιήθηκαν σταδιακά γύρω στο 3.500 π.Χ. εξαιτίας των αλλεπάλληλων μεταναστεύσεων και των επαφών των Ινδοευρωπαίων με άλλα γλωσσικά ιδιώματα.

Έχουν γίνει προσπάθειες ανακατασκευής αυτής της αρχικής κοινής γλώσσας, αν και η απουσία γραφής την εποχή που ομιλούταν κάνει αδύνατη τη βεβαιότητα στη μορφή που της αποδίδεται.

Ο γλωσσολόγος August Schleicher χρησιμοποίησε το λεξιλόγιο της Πρωτοινδοευρωπαϊκής για να συντάξει έναν μύθο, «Τα πρόβατα και τα Άλογα».

Ο ‘μύθος του Schleicher’ έχει ως εξής:

Ένα πρόβατο που δεν είχε μαλλί είδε κάποια άλογα, ένα από τα οποία τραβούσε μία βαριά άμαξα, ένα κουβαλούσε βαρύ φορτίο, και ένα έτρεχε με έναν άντρα να το καβαλάει. Το πρόβατο είπε στα άλογα: «Η καρδιά μου πονάει, που βλέπω έναν άντρα να οδηγεί άλογα». Τα άλογα είπαν: «Άκου, πρόβατο, οι καρδιές μας πονούν όταν βλέπουν αυτό: ένας άντρας, το αφεντικό, φτιάχνει ένα ζεστό ένδυμα για τον εαυτό του από το μαλλί ενός πρόβατου. Και το πρόβατο δεν έχει μαλλί.» Αφού άκουσε αυτήν την κουβέντα το πρόβατο, απομακρύνθηκε τρέχοντας στον κάμπο.

Ο γλωσσολόγος Andrew Byrd το απαγγέλει, χρησιμοποιώντας όσες πληροφορίες υπάρχουν για το πώς ακουγόταν η γλώσσα αυτή:

Η προφορά των λέξεων του αποσπάσματος μεταγράφεται στα αγγλικά ως εξής:

Avis akvāsas ka

Avis, jasmin varnā na ā ast, dadarka akvams, tam, vāgham garum vaghantam, tam, bhāram magham, tam, manum āku bharantam. Avis akvabhjams ā vavakat: kard aghnutai mai vidanti manum akvams agantam. Akvāsas ā vavakant: krudhi avai, kard aghnutai vividvant-svas: manus patis varnām avisāms karnauti svabhjam gharmam vastram avibhjams ka varnā na asti. Tat kukruvants avis agram ā bhugat.

Πηγές:

http://www.realmofhistory.com/2016/09/12/listen-6000-year-proto-indo-european-language/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%82

 

(Εμφανιστηκε 1.050 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

11 Σχόλια

 1. Δημήτρης Βουχάρας

  ……….. τα «Αγγλικά» που γράφετε είναι γλώσσα «παράγωγο» , προήλθαν από τα Γερμανικά, που ήταν όντως Γλώσσα ινδοευρωπαϊκή – βάση για άλλες …. . Οπότε διορθώστε το σκόπιμο λάθος του γλωσσολόγου …. , βγάζει μάτι !!! Σιγα σιγα θα μας πουν ότι, όλοι μιλάγαμε αμερικάνικα ….

 2. ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ, ΟΠΩΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ, ΤΟΤΕ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΦΕΣ (ΓΡΑΜΜΙΚΗ Α’ ΚΑΙ Β’), ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ; ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΟΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΤΑ ΓΙΟΥΡΑ, ΣΤΟ ΔΙΣΠΗΛΙΟ ΚΛΠ, ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 8.000 ΕΤΩΝ, ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 3.500 Π.Χ., ΟΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΧΡΟΝΙΚΑ Η ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.
  ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟΙΣ ΠΑΣΙ, ΟΤΙ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ.
  ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ, ΟΙ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΦΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΞΑΝΑΠΗΓΑΝ ΠΙΣΩ; ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ, ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΙΚΙΣΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ, ΤΟΤΕ, ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ…
  ΕΠΙΣΗΣ, ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ, ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΨΕΩΣ.
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΡΧΑΙΕΣ. ΚΑΙ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΕΧΕΙ ΔΑΝΕΙΣΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ, Ο ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΑΝΣΚΡΙΤΙΚΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
  Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΛΚΩΣΣΑΣ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ, ΟΠΟΥ ΔΩΡΙΣΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ.

  • Ο χαρακτηρισμός των γλωσσών που αναφέρετε (δισπηλιό κτλ) είναι αρκετά προβληματικός. Αν το κριτήριό σας είναι η γεωγραφία (τη μιλούσαν στον σημερινό ελλαδικό χώρο, άρα είναι ελληνικά), τότε μάλλον όλες οι γλώσσες πρέπει να θεωρηθούν αφρικάνικες, αφού όταν οι homo sapiens έφυγαν από εκείνη την ήπειρο, είναι σχεδόν βέβαιο πως μιλούσαν κάποια γλώσσα. Το λέτε και παρακάτω, οι μεταναστεύσεις επηρεάζουν τη γλώσσα των γηγενών, αλλά αν θέλετε να πείτε πως αυτός είναι ο λόγος που θα βαφτίσουμε τα ελληνικά τη μητέρα των γλωσσών, μάλλον πρέπει να πάμε πιο πίσω για να δούμε τι επηρέασε την ελληνική και τη διαμόρφωσε όπως ήταν όταν την αναγνωρίζουμε ως τέτοια. Μόνο η προνομιακή θέαση της ελληνικής μου φαίνεται να έιναι το κριτήριο που χρησιμοποιείτε για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας, και δε μου διαφεύγει η ειρωνία των κεφαλαίων στο κείμενό σας

  • Αγαπητή κ. Ελένη και οι δυο πινακίδες που αναφέρετε χρονολογούνται περί το 5.000 π.Χ. …!! Μάλιστα σε αυτή του Δισπηλιού ο Χουμουζιάδης έκανε κ χρονολόγηση με c14 κ την τοποθετεί στα 5260 π.Χ.!! Έστε προσεκτικότερη στην χρονολόγηση …!!όσο για την καταγωγή της σανσκριτικής από την ελληνική μάλλον αντιγράφετε από το «Ελλήνων Δίκτυο» αρλούμπες ημιμαθών χρυσαυγιτών…..!!

 3. ΥΓ: ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ 0ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΩΝ- ΠΡΩΤΑ ΓΡΑΨΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ…

 4. Η ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β’ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ, ΕΧΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΘΕΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
  Η ΓΡΑΜΜΙΚΗ Α’ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ, ΜΕΝΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΚΟΜΗ ΜΕΡΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ.
  ΟΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΤΑ ΓΙΟΥΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΙΚΕΣ ΓΡΑΦΕΣ. ΜΕΡΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ,ΜΑΛΙΣΤΑ, ΟΠΩΣ ΤΟ Υ, ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΑΥΤΕΣ.
  ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ ΟΤΙ ΠΗΡΑΜΕ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΕΣ (ΑΝ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ, ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΙΚΕΣ ΓΡΑΦΕΣ Α’ ΚΑΙ Β’΄, ΕΠΟΙΜΕΝΩΣ, ΕΙΧΑΜΕ ΓΡΑΦΗ), ΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΦΩΝΗΕΝΤΑ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΕΛΦΑΒΗΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΦΕΥΡΕΣΗ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΤΑ ΦΩΝΗΕΝΤΑ, ΟΠΒΩΣ ΤΟ Υ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
  ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΟΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΑΥΤΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΦΕΣ.
  ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΛΩΣΣΑ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ 6000 Π.Χ.
  ΤΩΡΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ:
  Το 1969, ο δρ. Πουλιανός, μελετώντας τον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής, ανακοινώνει ότι είναι 700.000 ετών και ότι αποτελεί τον αρχαιότερο Ευρωπαίο. Αποδεικνύει επίσης ότι η ΝΑ Ευρώπη, και συγκεκριμένα η Βαλκανική, υπήρξε χώρος ανθρωπογένεσης ανεξάρτητα από την Αφρική.

  Απέδειξε επίσης ότι ο αρχαϊκός άνθρωπος των Πετραλώνων αποτελεί μια από τις πρώτες μορφές του Χόμο σάπιενς. Είναι δηλαδή κανονικός άνθρωπος και δεν έχει καμία σχέση με τον γορίλλα και τον χιμπατζή, τον Αυστραλοπίθηκο αφρικάνους ή τον Προκόνσουλ (Χόμο χάμπιλις).

  «Μπορεί να μην ήταν ωραίο παιδί», λέει ο Άρης Πουλιανός, «αλλά διέθετε έναν αρκετά ανεπτυγμένο εγκέφαλο, όπως δείχνει το μέγεθος του κρανίου του».

  Η ανακάλυψη του Άρη Πουλιανού είναι μοναδική στα παγκόσμια χρονικά της παλαιοανθρωπολογίας, γιατί τοποθετεί τεκμηριωμένα τον άνθρωπο έξω από την Αφρική.

  Οι αναλύσεις και οι μελέτες που έγιναν σε εργαστήρια του εξωτερικού, έδειξαν ότι το κρανίο του σπηλαίου των Πετραλώνων Χαλκιδικής ανήκει σε ένα αρχαϊκό ανθρωποειδές, τελείως διαφορετικό από τον Χόμο ερέκτους (τον Όρθιο άνθρωπο), και από τον κλασικό Νεάντερταλ, καθώς παρουσιάζει τα πρώτα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

  Η μεγάλη ηλικία του κρανίου θέτει υπό αμφισβήτηση την υπόθεση ότι ο άνθρωπος εμφανίστηκε στην Αφρική κι από εκεί εξαπλώθηκε στον υπόλοιπο κόσμο και προτείνει την ανεξάρτητη εξέλιξη του Χόμο σάπιενς στην Ευρώπη.

  ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΤΑ ΣΤΑ ΤΡΙΓΛΙΑ:

  Τόν Σεπτέμβριο τού 1996 ό παλαιοντολόγος Άρης Πουλιανός ανεκάλυψε στήν Χαλκιδική κνήμη ανθρώπου, δίπλα σέ πρωτόγονα λίθινα καί χαλαζιακά εργαλεία. Ή κνήμη άνηκε σέ όρθιο άνθρωπο, πού είχε αναπτύξει τόν διποδισμό. Ό άνθρωπος αυτός ήτο νοήμων καί διά τούτο εκατασκεύαζε εργαλεία. Ή ηλικία αυτού τού ανθρωπίδα είναι 11-12 εκατ. χρόνια καί συντρίβει τήν «Λούσυ» πού βρήκε ό Βρεττανός Λήκυ στήν Τανζανία, καί έπεισε αμέσως όλο τόν κόσμο πώς ό άνθρωπος ήρθε από τήν Αφρική.
  Ή ανθρώπιδα βέβαια τής Τανζανίας είναι περί τών 7,5εκατ.ετών νεοτέρα τού Έλληνος είς τήν Μακεδονία.
  Στίς αρχές τής Μειοκαίνου λοιπόν τοποθετείται ό Αρχάνθρωπος τής Τρίγλιας καί είναι ό αρχαιότερος στόν κόσμο έως καί σήμερα.
  Στά Γρεβενά στό χωριό Περδίκκας εβρέθη σκελετός ελέφαντα 3 εκατ. ετών πού είχε πεθάνει μέ όχι φυσιολογικό τρόπο. Οί επιστήμονες διεπίστωσαν πώς ό ελέφας είχε σκοτωθεί μεθοδικά. Πρώτα εδέχθη πληγή είς τούς οφθαλμούς του καί κατόπιν στό κρανίο. Στά οστά επίσης εβρέθησαν ίχνη αποξύσεων, τά οποία έγιναν μέ λίθινο εργαλείο. Ομάδα ανθρώπων λοιπόν, γνωρίζοντας τί αντιμετωπίζει, τύφλωσε τόν παντοδύναμο ελέφαντα καί μετά τόν σκότωσαν γιά νά τόν γδάρουν καί νά φάνε τό κρέας του. Καί αυτά όλα εκατομμύρια χρόνια πρίν, όταν ακόμη καί σήμερα υπάρχουν «άνθρωποι» στήν «μητέρα» Αφρική πού ζούν σέ άγρια κατάσταση. Ή άμμεση αυτή μαρτυρία κυνηγιού πρίν τόσα χρόνια, σημαίνει υποτυπώδης μορφή κοινωνίας, αλλά δέν θά μπορούσε νά υπάρξη κοινωνία χωρίς γλώσσα. Μπορούμε λοιπόν νά συμπεράνουμε μέ τά έως τώρα ευρήματα, πώς τουλάχιστον ό προφορικός λόγος εγγενήθη είς τήν Ελλάδα. Φυσικά καί οί άνθρωποι σέ όλη τήν γή κυνηγούσαν. Όχι όμως τόσο μεγάλα ζώα καί τόσο παλαιά.

  ΕΠΟΜΕΝΩΣ, Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ.
  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
  ΑΛΛΩΣΤΕ, ΕΑΝ ΔΕΧΘΕΙΣ ΩΣ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΤΟΤΕ ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟ Η ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑΣ!
  ΘΑ ΜΙΛΟΥΣΑΜΕ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΟΥΓΚΑ ΜΠΟΥΓΚΑ, ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ.
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΕΠΙ ΓΗΣ.
  ΓΛΩΣΣΑ ΤΕΛΕΙΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ, ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΛΕΞΙΠΛΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΕΙΡΗ, ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ.
  ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ (ΟΜΗΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ), ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ (ΜΟΝΟΧΟΡΔΟ ΚΑΙ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΦΡΑΣΕΩΝ, ΗΤΑΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ).
  ΠΟΙΑ ΙΝΟΔΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΛΟΙΠΟΝ;

  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΦΗ ΜΟΥ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΦΑΝΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ Ο ΤΟΝΙΣΜΟΣ) ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΩ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.

  • Τα περί της ελληνικής ως τέλειας γλώσσας θα τα αφήσω ασχολίαστα, όπως και τα περί δονήσεων που αυτή προκαλεί στον εγκέφαλο (εγώ έπαθα μερικές δονήσεις όταν διάβασα το σχόλιό σας). Όσο για τον κύριο Πουλιανό, τον γνωρίζω μόνο από όσα αναφέρετε εδώ, και μου φαίνεται σαν ακόμα ένας από αυτούς που παριστάνουν τον σύγχρονο Γαλιλέο, ενάντια στο κλειστόμυαλο κατεστημένο και αυτών που δε θέλουνε να μάθουμε την αλήθεια κλπ κλπ. Γέμισε ο πλανήτης Γαλιλέους τελευταία…
   Καλά να περνάτε

 5. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΟΥ.
  ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ.
  ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ, ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ, ΑΣΥΛΛΗΠΤΗΣ ΔΙΑΝΟΗΣΕΩΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.
  ΕΑΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ, ΤΙ ΝΑ ΠΩ…
  ΕΙΣΤΕ ΑΞΙΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΣΑΣ.
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΛΙΑΝΟ, ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΟΧΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΙΤΗΣ.ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΕΑΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑΤΕ.
  ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ.

 6. Ελένη
  χωρίς να έχω ειδικές γνώσεις, έτυχε να διαβάσω ένα βιβλίο του κ. Πουλιανού και μου φάνηκε τραβηγμένο από τα μαλλιά. Ψάχνοντας διαπίστωσα ότι ο Πουλιανός δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στους επιστημονικούς κύκλους των ανθρωπολόγων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ανθρωπολογίας κ. Κηροτύρη, εξαπάτησε συστηματικά τους συναδέλφους του. Μάλλον μας έκανε διεθνώς ρεζίλι: «Αλλά η ελεύθερη επιστημονική έρευνα αδρανοποιήθηκε, ακόμη χειρότερα, επιστρατεύθηκε η νοθευτική λογιστική και προς στιγμήν φάνηκε ότι οι χρονολογήσεις του κ. Πουλιανού αντανακλούσαν μία γεωφυσική πραγματικότητα. Οφείλουμε επιστημονική ευγνωμοσύνη στην ομάδα των Γερμανών ραδιοχρονολογητών του κ. Henning, η οποία αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι παραπλανήθηκε από τον κ. Πουλιανό χρονολογώντας δείγματα από βαθύτερα στρώματα, τα οποία τους τα ενεφάνιζε ως επιφανειακά.
  Η χρονολόγηση του σταλαγμιτικού υλικού που περιβάλλει το κρανίο των Πετραλώνων από την ίδια ομάδα και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων στο περιοδικό Nature έλυσε οριστικά το πρόβλημα των απίθανα υψηλών χρονολογήσεων. Ο κ. Πουλιανός δεν μπόρεσε να απαντήσει πειστικά. Αλλά η ομάδα του κ. Henning προχώρησε και σε άλλες αποκαλύψεις, ότι π.χ. τα λεγόμενα ίχνη φωτιάς, ηλικίας 1.000.000 χρόνων, και άρα τα αρχαιότερα της Ευρώπης, δεν είναι τίποτε άλλο από μία συσσωμάτωση αλάτων μαγγανίου. Ο δε καθηγητής M. Day, με άρθρο του στο περιοδικό Nature, χαρακτηρίζει τα περί σκελετών που «εντοπίσθηκαν» στο σπήλαιο ως «Ελληνικά Πυροτεχνήματα» και αποδεικνύει ότι πρόκειται για οστά ζώων.»
  Φοβάμαι ότι παρασυρθήκατε. Δ.Τ.
  Ενδεικτικά: http://eranistis.net/wordpress/2017/05/14/24353/

 7. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΧΘΩ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΕ, ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΩ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΚΑΤΟΙΚΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΙΔΝΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΦΥΛΗΣ, ΠΑΛΙ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ.
  ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ.
  ΕΠΙΣΗΣ, ΕΑΝ Η ΖΩΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ, ΤΟΤΕ ΠΟΙΑ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ;
  ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ, ΟΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ, ΖΟΥΣΑΝ ΣΕ ΗΜΙΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
  ΠΟΥ ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ, Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΟΥΣ;
  ΤΙ ΕΝΠΤΥΞΑΝ;
  ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ, ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΗΠΙΑΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ, ΜΗΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΩΔΙΑΣ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ.
  ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΕΞΕΛΙΞΗ.
  ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΓΧΟΡΔΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΣΤΑ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΚΡΟΥΣΤΑ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΩΡΙΜΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.
  ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ, ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΝΑΣ, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ, ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΜΙΑ ΑΝΩΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗ;
  ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΝΑ ΘΕΛΗΣΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ;
  ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΝΑ ΘΕΛΗΣΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ;
  ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΝΑ ΘΕΛΗΣΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΑΙΣΘΗΤΟ ΓΛΥΠΤΟ;
  ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΝΑ ΘΕΛΗΣΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ, ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ;
  ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΝΑ ΘΕΛΗΣΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΛΥΒΕΣ ΚΑΙ ΣΠΗΛΙΕΣ;
  ΟΙΥΤΕ ΕΝΑ ΣΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΤΗΝ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΝΟ;
  ΕΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ, ΤΟΤΕ ΠΩΣ ΑΠΟΙΚΙΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;
  ΠΩΣ Η ΖΩΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ, ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΠΕΡΙΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ;
  ΠΩΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΝΟ ΔΙΕΣΧΙΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΦΘΑΣΕ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΑΜΕΡΙΚΗ;
  ΠΩΣ ΑΛΛΟΙΩΘΗΚΑΝ ΤΟΣΟ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΜΑΥΡΟΥ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥ, ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΚΙΝΕΖΟ;
  ΜΕ ΙΝΔΙΑΝΟ;
  ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟ;
  ΜΕ ΒΟΡΕΙΟΕΥΡΩΠΑΙΟ;
  ΕΑΝ ΠΑΛΙ Η ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΦΥΛΗ ΥΠΗΡΞΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΤΗΝ ΣΤΙΚΤΗ ΓΡΑΦΗ;
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΙΣΑΞΙΟ Ή ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ;
  ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΙΑ ΕΦΥΓΑΝ ΚΑΙ ΗΛΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΞΑΝΑΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑ-ΑΠΟΙΚΙΣΟΥΝ…ΤΗΝ «ΠΑΤΡΙΔΑ» ΑΣΙΑ;
  ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ, ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΑΝ ΠΑΕΙ ΠΟΤΕ;
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΑΣΙΑ, ΕΣΤΩ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΜΥΘΩΝ;
  ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΜΥΘΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ, ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΟΣΜΟΥ, ΕΝΩ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΜΥΘΩΝ, ΑΠΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΗ «ΠΑΤΡΙΔΑ», ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;
  ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΥΛΟ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (Η ΔΩΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ ΕΙΧΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΩΝΙΚΗ, ΟΜΩΣ Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ, Η ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΚΛΠ, ΗΤΑΝ ΟΛΟΪΔΙΕΣ).ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΝ «ΠΡΟΣΕΛΗΝΟΙ»¨, ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΙΑ ΤΟΥΣ (ΟΤΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΠΡΙΝ ΚΑΝ Η ΣΕΛΗΝΗ ΓΙΝΕΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ);
  ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΠΡΩΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΠΟΥ ΞΕΠΗΔΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΑ ΗΤΑΝ Η ΑΙΓΙΙΔΑ, ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΥΦΟΡΗ ΚΟΙΛΑΔΑ (ΕΝΑΣ «ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ ΕΙΔΗ), ΑΛΛΑ ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ Ή ΤΗΝ ΑΣΙΑ;
  ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΕΤΣΙ, ΛΟΙΠΟΝ, Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΜΠΑΖΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ.
  ΕΠΙΣΗΣ, Η ΙΔΡΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΤΑΙ, ΚΑΘΩΣ ΔΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕ.
  ΜΗΝ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΤΟ ΔΙΣΠΗΛΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΟΥΡΑ.
  ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΥΤΟΘΕΩΡΕΙΣΤΕ ΑΦΡΙΚΑΝΟΣ, ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΟΣ, ΑΒΟΡΙΓΙΝΑΣ ΚΛΠ, ΕΙΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ.
  Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΑΝΤΩΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΔΕΝ ΣΤΕΚΟΥΝ.