10 Φεβρουαρίου 2016 at 13:20

Ψηφιακή αναπαράσταση των καταστροφών του Παρθενώνα ανά τους αιώνες από τον Κώστα Γαβρά

από

Ψηφιακή αναπαράσταση των καταστροφών του Παρθενώνα ανά τους αιώνες από τον Κώστα Γαβρά

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σαπαρδάνης

Με το άνοιγμα του Μουσείου της Ακρόπολης, ξεκίνησε άλλη μία προσπάθεια παρέμβασης στον πνευματικό κόσμο της χώρας από την Εκκλησία. Μήλο της έριδος μία ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους σκηνοθετημένη από τον Κώστα Γαβρά, όπου αναπαριστώνται οι καταστροφές που υπέστη ο Παρθενώνας ανά τους αιώνες. Περίπου ενάμιση λεπτό από την αρχή της, φαίνονται κάποιες φιγούρες φορώντας σκούρους μανδύες να ανεβαίνουν με σκάλες στο μνημείο για να γκρεμίσουν γυμνά αγάλματα. Πρόκειται για Χριστιανούς του 438 μ.Χ., και η Εκκλησία απαίτησε να αφαιρεθεί η σκηνή από την ταινία. Πρόφαση για την ένσταση ήταν η ομοιότητα των καταστροφέων με Χριστιανούς ιερείς, ενώ δεν υπήρξε συστημική παραμόρφωση του μνημείου (πέρα φυσικά από τη μετατροπή του σε Χριστιανική εκκλησία) και οι καταστροφείς υπήρξαν μάλλον Χριστιανοί με υπερβάλλοντα ζήλο. Κάποιοι ιερείς ζήτησαν «αντικειμενικότητα» στην εξιστόρηση, όπου το φιλμ θα έπρεπε να παρουσιάζει τις «εκατέρωθεν» βιαιότητες. «Μετά από τόσους αιώνες τώρα, ποιον εξυπηρετεί αυτό;», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος. Κι ενώ το Μουσείο αρχικά προχώρησε στην εν λόγω αφαίρεση, ο σκηνοθέτης απείλησε με απόσυρση του ονόματός του από οποιαδήποτε μονταρισμένη έκδοση της ταινίας. Το Μουσείο υποχώρησε και τελικά η ταινία άρχισε τις επαναληπτικές προβολές του στην ολοκληρωμένη της μορφή.

Ο Κώστας Γαβράς είχε δηλώσει «Θεωρώ πως είναι λυπηρό και απαράδεκτο στην Ελλάδα, μία χώρα μέλος της ΕΕ, το κράτος να γονατίζει σε πίεση από την Εκκλησία», και ξεκαθάρισε πως οι φιγούρες με τους μανδύες δεν αναπαριστούν ιερείς, αλλά Χριστιανούς της εποχής –ήταν σύνηθες τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού να καταστρέφονται αρχαία αγάλματα και άλλα έργα τέχνης, ως «παγανιστικά».

Εδώ μπορείτε να δείτε την κάλυψη του περιστατικού από το Mega.

Εδώ, μπορείτε να κάνετε μια εικονική περιήγηση στη σημερινή Ακρόπολη.
Εδώ, μπορείτε να κάνετε μια εικονική περιήγηση στη σημερινή Ακρόπολη.

(Εμφανιστηκε 10.781 φορές, 2 εμφανίσεις σήμερα)

5 Σχόλια

 1. Γαβράς, ο νάνος που τολμάει να καθυβρίζει την Ορθοδοξία! Χε, χε, χε!.. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙΕΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΨΙΚΑΜΙΝΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!..

 2. Τι κρίμα «Πιέριε» που αλλάξαν οι εποχές και δεν μπορείς να κάψεις τον ίδιο τον νάνο Γαβρά. Γαμώτο!

 3. Πωπω απείλησε με απόσυρση του ονόματός του από οποιαδήποτε μονταρισμένη έκδοση της ταινίας και στεναχωρήθηκα…

 4. Η περιβόητη σκηνή που κόπηκε από το φιλμάκι του δείχνει κάποια μαυροντυμένα ανθρωπάκια να γκρεμίζουν το άγαλμα της Αθηνάς από το δυτικό αέτωμα της εισόδου του Παρθενώνα γύρω στο 500 μχ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα μαυροντυμένα ανθρωπάκια είναι «ρασοφόροι ζηλωτές».

  Να όμως που ατύχησε, διότι διασώζεται γραφική απεικόνιση του Παρθενώνα από το ζωγράφο Ζακ Κάρρευ (J. Carrey) από το 1674 κατά παραγγελία του τότε Γάλλου πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη De Nointel. Το σχέδιο εμφανίζει το άγαλμα της Αθηνάς στη θέση του και το αέτωμα σχεδόν ακέραιο.

  Άλλωστε ολόκληρος ο Παρθενώνας διατηρείτο ακέραιος τότε και ο Γάλλος πρέσβης τον περιέγραψε ως «θαύμα θαυμάτων». Δεκατρία χρόνια αργότερα τον κατέστρεψε ο Μοροζίνι – See more at: http://www.filoumenos.com/forum/viewtopic.php?f=37&t=3301#sthash.gWLP8ut2.dpuf

 5. Stavroula Papad, ατυχώς, στους συνδέσμους και στο εμπαθές άρθρο που επισυνάπτετε δεν υπάρχουν τα σκίτσα που αναφέρετε. Σε μια γρήγορη αναζήτηση που έκανα βρήκα ότι οι απεικονίσεις του Carrey δείχνουν κατεστραμμένο σημαντικό μέρος του ναού. Πχ. εδώ: http://www.1st-art-gallery.com/Jacques-Carrey/Study-Of-The-Frieze-From-A-Pediment-Of-The-Parthenon.html
  κι εδώ: http://www.myartprints.co.uk/a/carrey-jacques/study-of-the-frieze-from.html
  εδώ βρήκα το ίδιο σχέδιο, με βάση τα σκίτσα http://el.travelogues.gr/item.php?view=49081
  (πιθανόν συμπληρώθηκαν κατεστραμμένα μέρη γι ν’ αποκατασταθεί το σύνολο)
  το αρχικό σχέδιο μάλλον είναι αυτό: http://www.lejardindeslivres.fr/athena.htm
  http://www.lejardindeslivres.fr/FOTOS/fig018b.jpg
  Αν έχετε άλλη εικόνα, βάλτε το σύνδεσμο.
  Επιπλέον, ένας ζωγράφος ή σκιτσογράφος μπορεί ν’ απεικονίσει έτσι ή αλλιώς ολόκληρο τον ναό, με βάση πασίγνωστες περιγραφές. Το σκίτσο δεν είναι φωτογραφία. Στην σελίδα που παραπέμπετε, στο ίδιο άρθρο, μαθαίνουμε και το εξής «χριστιανικό»: «Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα…Όλοι έχουν από μία!»
  Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι Χριστιανοί κατέστρεψαν χιλιάδες μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας ως «ειδωλολατρικά» – παρόμοια έκαναν και οπαδοί άλλων θρησκειών, αν αυτό σας παρηγορεί, αυτά συνέβησαν και συμβαίνουν στην ιστορία. Επίσης δεν παρατίθεται η περιγραφή του Γάλλου πρέσβη ή άλλες σχετικές μαρτυρίες που θα έδειχναν τον ναό ΄»ακέραιο» όπως γράφει το άρθρο. Μια έρευνα κάπως πιο σοβαρή και κοπιαστική, θα μπορούσε ίσως να καταδείξει πότε ακριβώς έγιναν οι καταστροφές στον Παρθενώνα -ακέραιος πάντως δεν ήταν με τίποτα το 1674 (αν θυμάμαι καλά, είχε γίνει ήδη εκκλησία και τζαμί, πριν τον Μοροζίνι). Φυσικά, το βίντεο δεν δείχνει «κατεδάφιση» από Χριστιανούς αλλά καταστροφές τμημάτων, που είναι άλλο πράγμα. Έχω την εντύπωση ότι ο Γαβράς στηρίζεται σε ιστορικές πληροφορίες.