13 Νοεμβρίου 2014 at 06:29

Η έκθεση ‘Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007 – 2014’

από

 

Πανοραμική

Γράφει ο Γιάννης Ζιώγας

 

Οι Πρέσπες στη …Θεσσαλονίκη, ή αλλιώς μια εικαστική πορεία που χαρτογράφησε και ενεργοποίησε πρωτογενείς εικαστικές διαδικασίες στη συνοριακή περιοχή των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα και η καταγραφή αυτού του εξαιρετικά ιδιόμορφου εγχειρήματος θα παρουσιαστεί μέσα από την έκθεση «Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007 – 2014. Μια διαδικασία βίωσης του τοπίου», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνη στη Μονή Λαζαριστών, από τις 10 Οκτωβρίου 2014 έως τις 10 Ιανουαρίου 2015 (εγκαίνια: Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στις 19:00. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00). Η έκθεση θα πλαισιωθεί από εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, βιωματική πορεία προς τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης και Συνέδριο στη λήξη της. Διοργανώνεται από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας (1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής).
Το ιστορικό µιας….πορείας.

Η Εικαστική πορεία στις Πρέσπες είναι µια σύνθετη δράση που ξεκίνησε το 2007 µε σκοπό να διερευνήσει την προσέγγιση που υποστηρίζει ότι η καλλιτεχνική εµπειρία υπάρχει εκεί όπου συναντώνται άνθρωποι, τόποι, ιδέες και εικόνες. Η πορεία στο φυσικό περιβάλλον των Πρεσπών είναι ένας περιπατητικός στοχασµός επικοινωνίας τόσο µεταξύ όσων συµµετέχουν όσο και µε το περιβάλλον που ανακαλύπτουν κατά µήκος της διαδροµής. Η διαδικασία φαίνεται να συγγενεύει µε τις διαδικασίες των flânneurs του ροµαντισµού ή των landscape καλλιτεχνών, ωστόσο είναι διαφορετική· το φυσικό περιβάλλον αποτελεί τόπο συνάντησης σύγχρονων ανθρώπων και όχι το χαµένο παράδεισο µιας απολεσθείσας αθωότητας ή τον τόπο όπου κάποιος συναισθάνεται το υπέροχο.

Την πρώτη χρονιά το 2007 η Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες είχε ως βασική επιδίωξη την ενεργοποίηση µιας διαδικασίας που θα εισήγαγε τους φοιτητές/τριες του Τµήµατος Εικαστικών και Εφαρµοσµένων Τεχνών του Πανεπιστήµιου ∆υτικής Μακεδονίας σε σύγχρονες έννοιες και πρακτικές. Το πρωτεύον αιτούµενο ήταν η διερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου του νοµού Φλώρινας µε αφετηριακή βάση τις θεωρητικές προσεγγίσεις της κριτικής σκέψης. Στην εξέλιξή της η Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες διευρύνθηκε πέρα από τον εκπαιδευτικό ρόλο και την εντοπιότητά της και µετεξελίχθηκε σε µια πρακτική καλλιτεχνικής και κοινωνικής βίωσης του τοπίου. Η διαδικασία διεθνοποιήθηκε µε µετακλήσεις επισκεπτών καλλιτεχνών και θεωρητικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δράσεις στις γειτονικές χώρες (Αλβανία, FYROM), συµµετοχή σε διεθνή συνέδρια (ΗΠΑ, Ολλανδία, Κύπρος) και συνεργασία µε φορείς του εξωτερικού όπως το Art Department του University of New Mexico (ΗΠΑ) που πραγµατοποιεί αντίστοιχες δράσεις στα σύνορα Τέξας/Μεξικό (Land Arts of the American West).

Η Εικαστική Πορεία εισάγει όρους που είτε έχουν ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια είτε δεν έχουν διερευνηθεί µέχρι τώρα. Κυρίως όµως προτείνει το µοντέλο του καλλιτέχνη/ερευνητή/στοχαστή• ενός καλλιτέχνη που οι πρακτικές του θα έχουν ως επιδίωξη το καλλιτεχνικό παράγωγο ως απότοκο του βιώµατος και της κριτικής σκέψης. Επιδίωξη της Εικαστικής Πορείας προς τις Πρέσπες είναι η δηµιουργία καλλιτεχνικών έργων που εκκινούν από την εντοπιότητα και η υιοθέτηση µιας σχεσιακής καλλιτεχνικής πρακτικής µε κοινωνική διάσταση.

Η έκθεση Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007 – 2014, µια διαδικασία βίωσης του τοπίου καταγράφει τις αφετηριακές εµπειρίες (τα αποφασιστικά συµβάντα) εκείνων που εργάστηκαν στις Πρέσπες καθώς και τα έργα που πραγµατοποίησαν. Οι Πρέσπες αναδεικνύονται µε αυτό τον τρόπο σε ένα πεδίο σύγχρονης αρχαιολογίας υπό εξερεύνηση.

Συντονιστής Εικαστικής Πορείας: Γιάννης Ζιώγας
Επιμελητές: Γιάννης Ζιώγας, Πηνελόπη Πετσίνη
Επιστημονική Επιτροπή: Γιάννης Ζιώγας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πηνελόπη Πετσίνη
Συντονισμός ΚΜΣΤ: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου

 

Ακολουθεί ένα απο τα βίντεο της έκθεσης με τίτλο «Η ατμόσφαιρτα των Πρεσπών».

 

 

Μερικές απο τις πολλές φωτογραφίες της έκθεσης.

 

 

Φωτογραφίες για αυτό το άρθρο: Ιωαννίδης Χρήστος

 

 

(Εμφανιστηκε 383 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Εγγραφή  
Ενημέρωση όταν