7 Μαΐου 2014 at 21:09

Νάντα Γιόγκα – Ο δρόμος της εσωτερικής επαγρύπνησης

από
Στη Nada Yoga θεωρείται ότι υπάρχουν προσωπικές, ηχητικές δονήσεις, οι οποίες είναι στενά συνδεδεμένες με τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου.
Στη Nada Yoga θεωρείται ότι υπάρχουν προσωπικές, ηχητικές δονήσεις, οι οποίες είναι στενά συνδεδεμένες με τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου.

Νάντα Γιόγκα – Ο δρόμος της εσωτερικής επαγρύπνησης

 Γράφει η Κατερίνα Γεωργοπούλου*

H Νάντα Γιόγκα θα μπορούσε να οριστεί ως μία πολύ ισχυρή μορφή διαλογισμού, ένα σημαντικό και ισχυρό εργαλείο στην προσπάθειά μας για την επίτευξη μιας ανώτερης επίγνωσης. Βασίζεται στη δυναμική της μουσικής -και των ήχων γενικότερα- αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο η ηχητική δόνηση συμβάλλει στην ενότητα με το εξωτερικό και το εσωτερικό μας σύμπαν. Αποτελεί ένα αρχαίο ινδικό φιλοσοφικό σύστημα και μία ακόμη μορφή γιόγκα. Οι θεωρητικές και πρακτικές πτυχές της, βασίζονται στην παραδοχή ότι ολόκληρος ο κόσμος, αλλά και όλα όσα συγκροτούν το σύμπαν, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, αποτελούνται από ηχητικές δονήσεις  οι οποίες και ονομάζονται “nada”. Η έννοια αυτή αναφέρεται όχι στην ύλη αυτή καθαυτή, αλλά στην  ηχητική ενέργεια της κίνησης των σωματιδίων που αποτελούν τα δομικά στοιχεία της. Κατά την πρακτική της Νάντα Γιόγκα, συγκεντρωνόμαστε στους λεπτότερους και βαθύτερους ήχους, στρέφοντας τις αισθήσεις μας από το εξωτερικό προς το εσωτερικό πεδίο με κατευθυνόμενη επίγνωση. Προσεγγίζουμε με σεβασμό τον ήχο, ενώ αλληλεπιδρούμε με αυτόν σε επίπεδο βέβαια πέρα των οργανοληπτικών μας ιδιοτήτων. Συγχρόνως επιτρέπουμε στο νου μας να περάσει ήπια, σε κατάσταση συγκέντρωσης και εστίασης. Η μουσική μεταφέρεται μέσω των αισθητηριακών μας οργάνων στο νου. Η μηχανική ενέργεια λοιπόν μετατρέπεται σε ηλεκτροχημική και στη συνέχεια μετασχηματίζεται στον εγκέφαλο σε αισθήσεις του ήχου, όπου και συνδέεται σε επίπεδο συνείδησης με τα κέντρα ενέργειας, τα chakras.

Ένα τυπικό μάθημα περιλαμβάνει αρχική χαλάρωση, πρακτικές για το σώμα (asanas), έλεγχο της αναπνοής (pranayama) και διαλογισμό (dhyana).
Ένα τυπικό μάθημα περιλαμβάνει αρχική χαλάρωση, πρακτικές για το σώμα (asanas), έλεγχο της αναπνοής (pranayama) και διαλογισμό (dhyana).

Στη Nada Yoga θεωρείται ότι υπάρχουν προσωπικές, ηχητικές δονήσεις, οι οποίες είναι στενά συνδεδεμένες με τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου. Ένα πρόσωπο δεν μπορεί να μοιραστεί τις προσωπικές, ηχητικές του δονήσεις με ένα άλλο ανθρώπινο ον. Με άλλα λόγια, ο εσωτερικός ήχος είναι ιερός και σαν κλειδί μοναδικό για τον καθένα έχει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει τα κανάλια και τα κέντρα ενέργειας του εκάστοτε ασκούμενου, ενώνοντας το σώμα με μια ανώτερη ίσως συνειδητότητα.

Με συνεχείς ήχους, εστιασμένο μυαλό και ελεγχόμενη αναπνοή ο μαθητής μπορεί να αφουγκράζεται το δικό του εσωτερικό ήχο, καταλήγοντας μέσω της συγκεκριμένης εσωτερικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε αύξηση της αυτοπραγμάτωσης και τελικά στην αφύπνιση. Ένα τυπικό μάθημα περιλαμβάνει αρχική χαλάρωση, πρακτικές για το σώμα (asanas), έλεγχο της αναπνοής (pranayama) και διαλογισμό (dhyana).

Η Νάντα Γιόγκα χρησιμοποιείται για να αυξήσει το επίπεδο συνειδητοποίησης των ενεργειακών κέντρων, ενώ μπορεί να ανατρέψει τις επιπτώσεις από ψυχολογικά και πνευματικά προβλήματα. Αδιαμφισβήτητα η φωνή αποτελεί σημαντικό όργανο της ανθρώπινης οντότητας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι με την αναπαραγωγή συγκεκριμένων ήχων, δημιουργούνται δονήσεις στις νευρικές απολήξεις, επηρεάζεται η ροή του αίματος και κατεπέκταση σημαντικά ζωτικά όργανα και ενδοκρινείς αδένες. Τις τεχνικές της Nada Yoga, συντροφεύουν η ευεξία, η αναζωογόνηση, η αρμονία, η χαλάρωση τόσο κατά τη διάρκεια της εξάσκησής τους, όσο και στην μετέπειτα καθημερινή ροή.

Άλλωστε σύμφωνα με τη Μπαγκαβάντ-Γκίτα, η οποία είναι το πιο γνωστό και δημοφιλές έργο στην φιλοσοφία της Γιόγκα, για να συντονιστείς με το άπειρο αρκεί να αφουγκραστείς την αθόρυβη φωνή της ψυχής και στη συνέχεια θα απολαύσεις τη γλυκιά μουσική του αιώνιου εαυτού σου.

* Η Κατερίνα Γεωργοπούλου είναι πιστοποιημένη δασκάλα του Nysy Studios  και διδάσκει Aerial, Hatha και Bhakti Flow Υoga, σε έγκυες (Prenatal Yoga) αλλά και σε παιδιά (Rainbow Kids Yoga)

(Εμφανιστηκε 927 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Εγγραφή  
Ενημέρωση όταν