18 Μαρτίου 2014 at 17:57

Εγχειρίδιο Μαθηματικών της Βόρειας Κορέας – Η Προπαγάνδα στην Εκπαίδευση

από

Εγχειρίδιο Μαθηματικών της Βόρειας Κορέας – Η Προπαγάνδα στην Εκπαίδευση

Μεταφράζει ο Κωνσταντίνος Σαπαρδάνης από το βιβλίο The Real North Korea του Andrei Lankov (σελ. 59-61)

Μαθητές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας.
Μαθητές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας 

Δεδομένου του ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας συνηθίζει να πολιτικοποιεί τα πάντα, δεν θα έπρεπε να περιμένει κανείς ένα εγχειρίδιο μαθηματικών να είναι ελεύθερο από την πολιτική.

Ας δούμε εν συντομία το Βιβλίο Δύο για τα μαθηματικά του δημοτικού, δημοσιευμένο το 2003 (ή επίσημα το έτος 91 της Εποχής Juche). Αυτό το εγχειρίδιο είναι ένα αριστούργημα πολιτικοποιημένων μαθηματικών και θα ήθελα να παρουσιάσω μερικά αντιπροσωπευτικά διαμάντια από αυτόν τον θησαυρό.

Φυσικά, στην πλειοψηφία τους οι ερωτήσεις του εγχειριδίου δεν είναι πολιτικοποιημένες-μάλιστα δεν έχουν καθόλου συμφραζόμενα. Τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν αόριστα νούμερα. Παρόλα αυτά, κάπου 20% των ερωτήσεων είναι διαφορετικές-περιλαμβάνουν μια ιστορία, για να κάνουν τα νούμερα πιο ελκυστικά και ενδιαφέροντα. Κάποιες ιστορίες είναι αθώες-το δρομολόγιο ενός τρένου ή παιδικά παιχνίδια. Αλλά κάποιες δεν είναι.

Για παράδειγμα, ένα κουίζ στη σελίδα 17: «Κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Πολέμου για την Πατρίδα (όπως ονομάζουν επίσημα τον Πόλεμο της Κορέας οι Βορειοκορεάτες) οι γενναίοι θείοι του Λαϊκού Στρατού της Κορέας σκότωσαν 265 Αμερικάνους ιμπεριαλιστές μπάσταρδους στην πρώτη μάχη. Στη δεύτερη μάχη σκότωσαν 70 μπάσταρδους παραπάνω από ό,τι στην πρώτη. Πόσους μπάσταρδους σκότωσαν στη δεύτερη μάχη; Πόσους μπάσταρδους σκότωσαν συνολικά;»

Στη σελίδα 24 οι «Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές μπάσταρδοι» είναι λίγο πιο τυχεροί και καταφέρνουν να επιζήσουν από την ευσεβή σφαγή: «Κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Πολέμου για την Πατρίδα οι γενναίοι θείοι του Λαϊκού Στρατού της Κορέας σε μια μάχη σκότωσαν 374 Αμερικάνους ιμπεριαλιστές μπάσταρδους, που είναι βάναυσοι κλέφτες. Ο αριθμός των φυλακισμένων έφτασε να είναι 133 περισσότεροι από τον αριθμό των Αμερικανών ιμπεριαλιστών μπάσταρδων που σκοτώθηκαν. Πόσοι μπάσταρδοι πιάστηκαν κρατούμενοι;»

Η χρήση των μαθηματικών για καταμέτρηση πτωμάτων είναι πολύ δημοφιλής-υπάρχουν άλλες 4-5 τέτοιες ερωτήσεις στο εγχειρίδιο. Όπως κάθε παιδί της Βόρειας Κορέας πρέπει να πιστεύει, οι Νοτιοκορεάτες ευπατρίδες τους περνάνε τις μέρες και τις νύχτες τους πολεμώντας τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές μπάσταρδους. Έτσι, δημιουργείται άλλη μία ευκαιρία για την εφαρμογή απλών μαθηματικών.

Στη σελίδα 138 βρίσκουμε την εξής ερώτηση: «Αγόρια της Νότιας Κορέας, που πολεμάνε τα Αμερικάνικα ιμπεριαλιστικά κτήνη και τους μπράβους τους, μοίρασαν 45 δέματα με 150 φυλλάδια στο καθένα. Επίσης, αφισοκόλλησαν 50 δέματα με 50 φυλλάδια το καθένα. Πόσα φυλλάδια χρησιμοποιήθηκαν;»

Η σελίδα 131 προσφέρει επίσης στα παιδιά μια επαναληπτική ερώτηση για διαμοίραση φυλλαδίων: «Ο Τσαντόρι ζει στη Νότια Κορέα που καταπιέζεται από τα Αμερικάνικα Ιμπεριαλιστικά Κτήνη. Σε μια μέρα μοίρασε 5 δέματα με 185 φυλλάδια το καθένα. Πόσα φυλλάδια μοιράστηκαν από τον Τσαντόρι;»

Κάθε αίθουσα (όπως και κάθε σπίτι στη χώρα) οφείλει να έχει κρεμασμένα τα πορτραίτα του Κιμ Ιλ Σουνγκ και του Κιμ Γιονγκ Ιλ.
Κάθε αίθουσα (όπως και κάθε σπίτι στη χώρα) οφείλει να έχει κρεμασμένα τα πορτραίτα του Κιμ Ιλ Σουνγκ και του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Πέρα από αυτά όμως, τα παιδιά της Βόρειας Κορέας δεν αφήνονται να είναι πολύ αισιόδοξα. Η ζωή στη Νότια Κορέα δεν απαρτίζεται μόνο από ηρωικές πράξεις αλλά και από μεγάλα βάσανα: «Σε ένα χωριό της Νότιας Κορέας που υποφέρει κάτω από τη φτέρνα των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών μπάσταρδων σκύλων, μια πλημμύρα κατέστρεψε 78 σπίτια. Ο αριθμός των σπιτιών που έπαθαν ζημιές ήταν 15 παραπάνω από αυτά που καταστράφηκαν. Πόσα σπίτια έπαθαν ζημιές ή καταστράφηκαν σε αυτό το χωριό της Νότιας Κορέας συνολικά;»

Αυτά τα βάσανα αντισταθμίζουν την ευημερία που απολαμβάνουν οι χαρούμενοι Βορειοκορεάτες. Στην ίδια σελίδα, την ερώτηση για τα κατεστραμμένα Νοτιοκορεάτικα σπίτια ακολουθεί αυτή η ερώτηση: «Στο χωριό που ζει ο Γιονγκ-Σικ, χτίζουν πολλά καινούργια σπίτια. 120 από αυτά έχουν 2 ορόφους. Ο αριθμός των σπιτιών με 3 ορόφους είναι 60 περισσότερα από τα διώροφα σπίτια. Πόσα σπίτια έχουν χτιστεί στο χωριό του Γιονγκ-Σικ;»

Κατορθώματα παραγωγικής εργασίας μετατρέπονται συχνά σε θέματα ερωτήσεων, με ρομπότ, τρακτέρ, συσκευές τηλεόρασης, και σπίτια να αναφέρονται συνηθέστερα. Κατά ενδιαφέροντα τρόπο, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ερωτήσεις φέρνουν αποτελέσματα που προφανώς δεν ήταν αντικείμενο πρόθεσης από τους συγγραφείς. Για παράδειγμα, στη σελίδα 116 βρίσκουμε αυτήν την ερώτηση: «Σε ένα εργοστάσιο οι εργάτες παρήγαγαν 27 πλυντήρια σε 3 μέρες. Υποθέτοντας ότι παράγουν τον ίδιο αριθμό πλυντηρίων κάθε μέρα, πόσα πλυντήρια παράγουν σε μια μέρα;» Πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ για να φανταστούμε ένα ολόκληρο εργοστάσιο να παράγει μόνο 9 πλυντήρια την ημέρα, αλλά η ειρωνεία διαφεύγει από τους συγγραφείς του εγχειριδίου (εξάλλου, το πλυντήριο είναι μια σπάνια πολυτέλεια στη Βόρεια Κορέα).

Οι ακτιβιστές αρέσκονται να λένε ότι τα πάντα είναι πολιτικά. Αν αυτό ισχύει γενικά, δεν το ξέρω, αλλά τα εγχειρίδια μαθηματικών του δημοτικού στη Βόρεια Κορέα σίγουρα είναι.

Στην αίθουσα ζωγραφικής, τορπίλες βυθίζουν ένα πλοίο που γράφει USA στο πλάι, και μια μαθήτρια τρυπάει το λαιμό ενός Αμερικάνου στρατιώτη με ένα τεράστιο μολύβι.
Στην αίθουσα ζωγραφικής, τορπίλες βυθίζουν ένα πλοίο που γράφει USA στο πλάι, και μια μαθήτρια τρυπάει το λαιμό ενός Αμερικάνου στρατιώτη με ένα τεράστιο μολύβι.

Περισσότερα για την εκπαίδευση και την προπαγάνδα στη Βόρεια Κορέα εδώ.

(Εμφανιστηκε 1,856 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη: