17 Οκτωβρίου 2013 at 04:14

Υποσιτίζεται το 27% των μαθητών στις πιο πληγείσες από την κρίση περιοχές της Ελλάδας

από

Υποσιτίζεται το 27% των μαθητών στις πιο πληγείσες από την κρίση περιοχές της Ελλάδας

Παγκόσμια ημέρα Διατροφής σήμερα, και η φετινή επέτειος βρίσκει την Ελλάδα με προβλήματα που κάποτε απασχολούσαν μόνο τις υποανάπτυκτες χώρες. Σύμφωνα με στοιχειά έρευνας, το 27% των μαθητών σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, δηλώνουν ότι επιβιώνουν σε συνθήκες πείνας. Το 37% των μαθητών δηλώνουν ότι ζουν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας, και μόνο το 36% των μαθητών δηλώνει ότι έχει επάρκεια τροφής. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από 16.000 ερωτηματολόγια που διένειμε κατά τη σχολική χρονιά 2012-2013 το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, σε μαθητές 152 σχολείων σε περιοχές της Ελλάδας, που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αντίστοιχα ποσοστά επισιτιστικής ασφάλειας παρατηρούνται σε χώρες, όπως: Νότιος Αφρική (31%), Μπουρκίνα Φάσο (27%), Ινδονησία (21%), ενώ σε λιγότερo δυσμενή θέση από τις φτωχές περιοχές της Ελλάδος βρίσκεται η Ζιμπάμπουε (52%), η Μοζαμβίκη (43%) και το Μαλάουι (52%).

Υποσιτίζεται το 27% των μαθητών στις πιο πληγείσες από την κρίση περιοχές της Ελλάδας
Υποσιτίζεται το 27% των μαθητών στις πιο πληγείσες από την κρίση περιοχές της Ελλάδας

Ανάσα για 50.000 μαθητές 300 δημόσιων σχολείων σε κοινωνικά ευπαθείς περιοχές

Στο μεταξύ σε πλήρη εναρμόνιση με τους στόχους που έχει θέσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη, καθιερώνοντας την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής του Ινστιτούτου Prolepsis επεκτείνεται το φετινό σχολικό έτος σε 50.000 μαθητές περισσότερων από 300 σχολείων.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε σήμερα με τη διανομή μικρογευμάτων σε 12.400 μαθητές 83 σχολείων στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Ημαθία και την Πάτρα.

Το Πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής & Εργασιακής Ιατρικής, με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», για τρίτη συνεχή χρονιά, προβλέπεται να καλύψει το σχολικό έτος 2013-14 περισσότερα από 300 δημόσια σχολεία και 50.000 μαθητές της ελληνικής επικράτειας. Η ένταξη νέων σχολείων είναι σε εξέλιξη με στόχο την κάλυψη ακόμη περισσότερων κοινωνικο-οικονομικά ευπαθών περιοχών, που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Το Πρόγραμμα, που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των εντεινόμενων προβλημάτων σίτισης που αντιμετωπίζουν οι μαθητές πολλών σχολείων ανά την επικράτεια, εισάγει και προωθεί υγιεινά διατροφικά πρότυπα, ενώ παράλληλα αποτελεί παράγοντα ανακούφισης για χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα που πλήττονται καθημερινά από την επισιτιστική ανασφάλεια.

Όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα λαμβάνουν καθημερινά δωρεάν ένα υγιεινό μικρογεύμα, σχεδιασμένο ειδικά για τις διατροφικές ανάγκες τους. Κατά το προηγούμενο σχολικό έτος (2012-2013), το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε 163 σχολεία και 25.349 μαθητές, σε κοινωνικά ευπαθείς περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας.

Από τον Οκτώβριο του 2012 ως τον Απρίλη του 2013 διανεμήθηκαν συνολικά 2.025.354 γεύματα, αντίστοιχος αριθμός φρούτων και 1.245.152 μερίδες γάλακτος καλύπτοντας το 20 με 30% των ημερήσιων αναγκών των μαθητών σε ενέργεια και εξασφαλίζοντας το 45 με 55% των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε πρωτεΐνες.

Παράλληλα με τα απτά ποσοτικά αποτελέσματα που παράγει το Πρόγραμμα, αναδεικνύονται συν τω χρόνω σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως, η καλλιέργεια κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των μαθητών, η μείωση του κοινωνικού στιγματισμού μαθητών που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, η ενίσχυση αισθήματος συλλογικότητας στο σχολικό περιβάλλον κ.α.

Πηγή: UNICEF
Πηγή: UNICEF

Επίσης, με ειδικά διαμορφωμένο υλικό, που περιλαμβάνει σύντομα μηνύματα και συμβουλές για την υγιεινή διατροφή, και με τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για γονείς και παιδιά, το Πρόγραμμα ενισχύει την υγιεινή διατροφή και την ευρύτερη προαγωγή της υγείας, τόσο των ίδιων των μαθητών όσο και των οικογενειών τους.

 Το Πρόγραμμα συντονίζει και υλοποιεί η επιστημονική ομάδα εργασίας του Ινστιτούτου Prolepsis σε συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων ελληνικών και αμερικανικών Πανεπιστημίων και με την αμέριστη βοήθεια μεγάλου αριθμού εθελοντών.

Πέραν των 300 σχολείων στα οποία θα υλοποιηθεί το Πρόγραμμα με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Πρόγραμμα εφαρμόζεται σε πέντε σχολεία με την οικονομική υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε) και σε ένα σχολείο με την οικονομική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Janssen και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού της Johnson & Johnson, Corporate Citizenship Trust.

Επίσης, στο Πρόγραμμα συνδράμουν με δωρεές και ιδιώτες από την Ελλάδα, το εξωτερικό και την ομογένεια στη διαρκή προσπάθειά μας για κάλυψη μεγαλύτερου αριθμού σχολείων.

Πηγή: ΕΡΑ

(Εμφανιστηκε 454 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Εγγραφή  
Ενημέρωση όταν