20 Μαΐου 2013 at 04:52

Συμφωνίες και πρωτόκολλα για συνεργασία Ελλάδας-Κίνας

από

Συμφωνίες και πρωτόκολλα για συνεργασία Ελλάδας-Κίνας

Με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ συναντήθηκε στο Πεκίνο ο Αντώνης Σαμαράς
Με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ συναντήθηκε στο Πεκίνο ο Αντώνης Σαμαράς

Με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ συναντήθηκε στο Πεκίνο ο Αντώνης Σαμαράς, όπου συζήτησαν όλο το φάσμα των ελληνοκινεζικών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομική συνεργασία ως βάση για τη διαμόρφωση μίας μακρόπνοης στρατηγικής σχέσης. Μετά τη συνάντηση, υπεγράφησαν πρωτόκολλα και συμφωνίες συνεργασίας.

Ειδικότερα, συζήτησαν και συγκεκριμένα πεδία για τα οποία έχει εκφραστεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας, όπως η επέκταση της δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και το ενδεχόμενο να επενδύσουν οι Κινέζοι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Ενδιαφέρον από κινεζικής πλευράς φαίνεται να υπάρχει και για άλλα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας.

Σύμφωνα με τον κινέζο πρωθυπουργό, οι υποδομές βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κινεζικών επιχειρήσεων. Σε γεύμα που παρέθεσε στην ελληνική αποστολή, ο Λι Κετσιάνγκ ανέφερε ότι «είμαστε παγκόσμιες ναυτιλιακές δυνάμεις και μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς. Από το 2010 υπάρχει αυξημένη συνεργασία, ενώ οι κινεζικές επιχειρήσεις επιθυμούν να ενεργοποιηθούν στους τομείς των υποδομών. Θα κάνουμε ενέργειες ώστε να ενισχύσουμε τις εμπορικές συναλλαγές, με στόχο το 2015 ο όγκος των συναλλαγών να φθάσει τα 8 δισ. ευρώ».

Αναφερόμενος σε γεωπολιτικά ζητήματα, ο κινέζος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Κίνα είναι σύμμαχος στο Κυπριακό, ζήτησε δε τη βοήθεια της Ελλάδας για τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ, με δεδομένο, άλλωστε, ότι η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ακόμη, ζήτησε από την Αθήνα να μειωθεί η γραφειοκρατία και να διευκολυνθεί η διαδικασία για τη χορήγηση βίζας.

Ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε λέγοντας ότι με τον νέο επενδυτικό νόμο προβλέπονται διαδικασίες fast track, που θα διευκολύνουν τις ενδεχόμενες κινεζικές επενδύσεις και πρόσθεσε ότι είμαστε εδώ για να τα βλέπουμε όλα, βήμα- βήμα και να διευκολύνουμε τη συνεργασία μας.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, έκανε λόγο για «ελληνικό success story» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα κέρδισε ξανά την αξιοπιστία της, ενώ απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ικανοποιημένη από την υποδοχή και από την ανταπόκριση που βρήκε, δηλώνει η ελληνική κυβερνητική αποστολή, μετά τις συναντήσεις της με τους αξιωματούχους της Κίνας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι έλληνες αξιωματούχοι, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σημείωναν επίσης ως εξαιρετικά σημαντικές τις συναντήσεις που είχε ο Α. Σαμαράς με τους υπεύθυνους της China Development Bank, η οποία διακινεί κεφάλαια της τάξης του ενός τρισ. δολαρίων. Στις συναντήσεις εκδηλώθηκε συγκεκριμένο ενδιαφέρον για την επέκταση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η κυβέρνηση απηύθυνε πρόταση να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα, σε κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, παιδιά που επλήγησαν από τους σεισμούς στην Κίνα.

Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ υπήρξε και επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια προς στον Πρόεδρο της Κίνας, ο οποίος αύριο θα δεχθεί τον έλληνα πρωθυπουργό.

Υπεγράφησαν συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας

Σειρά συμφωνιών και πρωτοκόλλων υπεγράφησαν μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Κετσιάνγκ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με τη China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιρειών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece Στέφανος Ησαΐας υπέγραψε Συμφωνητικό Συνεργασίας του Invest in Greece, με τη China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας, όπως, τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους.

Παράλληλα, η China Development Bank καλωσόρισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία του Institute for Growth, με σκοπό την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξετάζοντας θετικά τη συμμετοχή της σε αυτή τη διεθνή συνεργασία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei, από το οποίο προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες. Επιπλέον, η εταιρεία Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.

Ο Κ. Χατζηδάκης υπέγραψε επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZTE –μία εκ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως- προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της ZTE στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Πηγή: ΑΜΠΕ, http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=363964 

(Εμφανιστηκε 86 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Εγγραφή  
Ενημέρωση όταν